Les plaques amb simbologia franquista tenen els dies comptats a Roses. L'Ajuntament està retirant els últims símbols feixistes que queden en algunes façanes. Es tracta d’un total de deu plaques i gravats corresponents a la senyalització que el règim franquista va instal·lar durant les dècades dels anys 40 als 70, per identificar els immobles construïts amb ajudes públiques o sota l'empara de l'Instituto Nacional de la Vivienda. La iconografia predominant en aquestes plaques és el jou i les fletxes, el símbol de la Falange, el partit únic del règim.

Les primeres extretes han estat dues plaques metàl·liques que es trobaven en immobles del carrer Trinitat i de l’avinguda Montserrat i que han estat dipositades a l’Arxiu Municipal per a la seva conservació i consulta per a estudis històrics. A més, també s'han retirat dos símbols més, en aquest cas gravats en façana, de dues cases pertanyents al Grup Mossèn Francisco, al carrer Lleida. Les tasques continuaran al llarg de les setmanes vinents amb l’esborrament de vuit gravats que encara queden visibles en habitatges dels carrers Barcelona, Girona i Lleida, un cop s’hagin consensuat amb els propietaris els dies i hores previstos per a les extraccions.

Un cop finalitzades aquestes tasques, Roses haurà eliminat tota la simbologia feixista visible en els espais públics del municipi, procés iniciat ja fa uns anys, tal com preveu la llei de memòria democràtica, que atorga a les administracions públiques la potestat de prendre les mesures oportunes per a l’eliminació d’aquests símbols de l'espai públic.

Altres ciutats que esborren la simbologia feixista

El procés per desfer-se d'aquesta mena de simbologia franquista que és relativament freqüent a moltes ciutats catalanes és més llarg en alguns municipis. Tanmateix, molts segueixen les mateixes passes que Roses. Per exemple, el passat mes de setembre, l'Ajuntament de Girona va retirar els símbols franquistes que encara pervivien a l'entrada del cementiri vell de la ciutat. Són una creu i cinc làpides amb els noms dels afins al règim que van morir durant la Guerra Civil i la llegenda "Caídos por Dios y por la Patria". "Complim amb allò que diu la llei de memòria històrica i traiem de l'espai públic tots aquells vestigis d'un règim totalitari que va assassinar desenes de milers de persones i va produir una repressió molt gran al país", va declarar l'alcalde de Girona, Lluc Salellas. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!