L'últim projecte de la NASA, el rover Perseverance, ha aterrat al planeta Mart aquest vespre en una missió conjunta amb l'Agència Espacial Europea (ESA).

A les 22:55 h, el rover ha començat un complicat descens al terreny marcià. El Perseverance tindrà tres missions: buscar senyals de vida antiga, donar suport a futures missions tripulades, i recollir mostres de roca i sediments per enviar-ho a la Terra el 2026. Perseverance és el cinquè rover de la NASA en arribar a Mart, després de Sojourner (1997), Spirit, Opportunit (2004), i Curiosity (2012)

El projecte més ambiciós

Fins ara, Perseverance és el rover més gran i avançat enviat per la NASA al planeta roig. Per això, Perseverance ha estat equipat amb els millors instruments tecnològics del moment. Un d'ells és el MEDA (analitzador de la dinàmica ambiental de Mart), desenvolupat pel Centre d'Astrobiologia (INTA-CSIC) de Madrid, encarregat de caracteritzar el clima de Mart, una cosa crucial per a les futures missions tripulades. Aquesta nova tecnologia és capaç d'obtenir millors mesures de la direcció i velocitat del vent, la humitat relativa, la pressió atmosfèrica, la radiació solar ultraviolada, les propietats de la pols, i la temperatura del sòl i de l'aire. A més, compta amb una càmera per prendre imatges del cel marcià.

Segons explica José Antonio Rodríguez Manfredi, investigador principal de MEDA i responsable davant la NASA de l'instrument i els seus descobriments, aquesta és la tercera estació mediambiental implementada al planeta, que completa "una mini xarxa meteorològica, i això ens proporcionarà models de predicció meteorològica del planeta". Tots aquests paràmetres ajudaran a conèixer com és el clima de Mart, una cosa essencial en l'exploració futura del planeta. En el futur, les missions seran entre 15 i 20 vegades més pesades que aquesta i portaran vides humanes a bord, per això, saber com és l'atmosfera marciana perquè el procés d'entrada d'una nau tripulada sigui segur, apunta el científic.

rover perseverance nasa efe

Reproducció de l'aterratge del rover Perseverance a Mart / Efe

"Set minuts de terror"

El "perillós aterratge" ha mantingut en suspens l'agència espacial nord-americana durant els "set minuts de terror" entre l'arribada del vehicle espacial a la fina atmosfera marciana i la superfície d'aquest planeta.

Aquest rover, de 6 rodes i uns 3 metres de llarg, s'ha hagut de defensar sol durant aquests minuts de la difícil maniobra de descens, a més del retard de comunicacions d'11 minuts amb el Laboratori de Propulsió de la NASA (JPL), a Califòrnia, en cas d'emergència.

El rover ha passat, en menys de set minuts, d'anar a " 20.000 quilòmetres per hora a ser dipositat sobre la superfície, i tot això funcionant de manera automàtica. L'ordinador que té a bord ho controla tot", apunta el científic. 

Pel que fa al lloc d'aterratge, la NASA ha triat el cràter Jezero, de 49 quilòmetres i al nord de l'equador marcià, un lloc on, en algun moment fa entre 3.000 i 4.000 milions d'anys va haver-hi el delta d'un riu, la qual cosa el converteix en el lloc idoni per a trobar possibles traces de vida passada ben conservades, explica Rodríguez Manfredi.

 

Foto principal: reproducció del "aeroshell" on viatja el rover Perseverance / Efe