RTVE ha anunciat aquest divendres l'obertura d'un expedient disciplinari a una persona treballadora de la Corporació com a resultat dels avenços en la investigació iniciada per la filtració de la prova teòrica de la categoria d'informador, que havia de realitzar-se el passat 29 de setembre i que va ser ajornada per al 2 de novembre. En el seu lloc web, RTVE informa que l'expedient disciplinari "es fonamenta en el presumpte incompliment, per part d'una persona treballadora, de l'estipulat al Conveni Col·lectiu de RTVE, així com del manual d'actuació del Comitè de Valoració".

"Queda suspès davant de l'existència d'indicis fundats d'il·licitud penal i a la pràctica actual d'una investigació policial en aquest sentit", ha concretat. La Corporació ha assegurat que continuarà treballant "amb la màxima determinació" per aclarir els fets, "garantint la màxima transparència i exigirà les responsabilitats que corresponguin".

Indemnització als afectats

La presidenta interina de RTVE, Concepción Cascajosa, va negar aquest dijous que des de la Corporació s'hagi dit que no es reemborsaran les despeses generades als opositors per la cancel·lació de la prova d'informador, i va assegurar que s'està estudiant i definint el seu abast. Cascajosa, es va expressar així en la Comissió Mixta de Control Parlamentari de RTVE, en la que va reconèixer la situació "gravíssima" que va tenir lloc el passat 29 de setembre, quan es va produir la filtració de la prova que va provocar la seva cancel·lació, i el "dany reputacional immens" que ha produït a l'empresa.

Un dany, va explicar, que va fer que aquell dia, el 29, es convertís en el "pitjor amb molta diferència" de tota la seva etapa com a presidenta de la Corporació. Fins al moment, com va explicar a preguntes del diputat del PP Eduardo Carazo, s'han rebut 368 sol·licituds d'opositors perquè els reemborsin les despeses derivades de la suspensió de l'examen per un import total aproximat de 40.000 euros. S'està intentant definir l'abast d'aquest reemborsament i fent una valoració sobre el marc de responsabilitat de la Corporació, una cosa que ja s'ha fet en altres circumstàncies semblants, segons la presidenta, com quan es va suspendre l'examen de producció d'assistència: hi va haver 54 sol·licituds de reemborsament i es va fer un abonament de 6.000 euros.

Opositors de tot el món

Les reclamacions són d'opositors que es van desplaçar des del Regne Unit, Estats Units, Mèxic, Portugal, Andorra, Brasil, Canadà, Egipte, Itàlia, Marroc, Suïssa i de França, però també de diferents províncies, i algunes d'elles, segons ha precisat, estan especialment afectades, com les Canàries, Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife i les Balears. No hi ha una decisió concreta sobre la quantitat del reemborsament, entre altres motius, segons va argumentar, perquè no estan establertes, ni taxades d'una manera fixa aquestes despeses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!