TV3 i RTVE s'han regirat contra Twitter per l'etiqueta de "mitjà finançat pel govern", tot expressant el seu "desacord total" amb el que es considera una "decisió unilateral". "Aquestes etiquetes als comptes de RTVE a Twitter són errònies i contràries a l'essència de Radiotelevisió Espanyola", ha manifestat aquest dimarts la corporació pública en un comunicat — en el qual ha reiterat la independència editorial com una de les seves senyes d'identitat. Els perfils afectats per aquest missatge són els de RTVE (@rtve), RTVE Noticias (@rtvenoticias), RTVE Comunicación y Participación (@RTVE_Com) i RTVE Play (@rtveplay). Fonts de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han indicat a l'ACN que s'estan fent les "gestions oportunes" amb la companyia perquè canviï la qualificació.
La corporació espanyola ha remarcat que és un mitjà públic que es finança mitjançant una assignació dels pressupostos generals aprovada pel Congrés dels Diputats, així com "per altres dues fonts de finançament de caràcter privat". És per això que ha sol·licitat a Twitter la retirada de l'etiqueta de "mitjà finançat pel govern" i ha suggerit que, com a molt, sigui substituïda per "mitjà finançat públicament". De la mateixa manera, la CCMA es finança amb una dotació pressupostària que aprova el Parlament — que exerceix de fiscalitzador dels mitjans públics TV3 i Catalunya Ràdio, amb comissions periòdiques en què els seus responsables reten comptes davant dels grups parlamentaris. L'etiqueta "mitjà finançat pel govern" és, doncs, inexacta. RTVE espera que s'atengui la petició al més aviat possible i ha recordat que tant la "independència editorial" com dels treballadors està emparada per la Llei 17/2006, de 5 de juny, de la ràdio i la televisió de titularitat estatal.
Polèmica a Twitter
Aquesta mena d'etiquetes han creat polèmica, fins al punt que mitjans com NPR han abandonat la xarxa social. La ràdio pública dels Estats Units va anunciar la setmana passada que ja no utilitzaria més els 52 perfils oficials que té a Twitter, després que la plataforma la titllés de "mitjà afiliat a l'Estat" — els mateixos termes que fa servir amb mitjans de Rússia i la Xina. La xarxa social va recular i va canviar l'etiqueta per la de "mitjà finançat pel govern", que tampoc va agradar. "L'NPR és un mitjà privat, una companyia sense ànim de lucre amb independència editorial", va assegurar la corporació pública en un comunicat.
Ara ha sigut el mateix Elon Musk qui s'ha situat en el centre de les crítiques per la política d'etiquetes de Twitter, per mor del seu comportament sovint infantil. La corporació pública canadenca, la CBC, ha fet com RTVE i la NPR: s'ha regirat contra la xarxa social per l'expressió "mitjà finançant pel govern", tot argumentant que estan "menys del 70% finançats pel govern". "Així que hem corregit l'etiqueta", ha dit Musk. La correcció en qüestió? "69% Government-funded Media", fent broma amb la postura sexual del 69. Tot i fer acudits propis d'un adolescent, cal recordar que Musk té 51 anys.
Canadian Broadcasting Corp said they’re “less than 70% government-funded”, so we corrected the label pic.twitter.com/lU1EWf76Zu
— Elon Musk (@elonmusk) April 18, 2023