El Consorci del Parc Natural de Collserola i la seva pagesia han decidit iniciar una prova pilot amb rucs per tal de fomentar l’agricultura de la zona i evitar-hi el risc elevat d’incendi. La intenció és recuperar el mosaic agroforestal de l’entorn. Es tracta d’una pràctica de silvopastura que es durà a terme a la finca agrícola de Can Domènech. Forma part d’una estratègia complementària als ramats permanents que ja hi ha a la serra, amb la recuperació de finques agrícoles i la gestió forestal. Qui ha decidit impulsar aquest projecte ha estat el pagès de Collserola Paul Domènech. Ha comptat també amb el suport del programa Alimentem Collserola, un projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola i desenvolupat per la cooperativa Arran de terra.
El projecte té la idea d’obtenir espais oberts en zones del parc on no es pot fer agricultura ni ubicar-hi ramats d’ovelles. Es tracta, tot plegat, d’un primer pas per valorar la possibilitat que el ramat de rucs pugui anar tornant pels diversos espais de bosc adjacents a les finques agrícoles del Parc, sempre sota vigilància i cura de la pagesia. Tal com explica l’ACN, la planificació de recuperació d'espais oberts ha de permetre reduir el risc d'incendi a la serra, de manera que la feina amb rucs complementa la dels 25 projectes agrícoles i els 4 ramats permanents que ja viuen a Collserola.
Un altre ramat: però d’ovelles, xais i cabres
El passat mes d’abril va arribar a Barcelona un ramat mixt d’ovelles i cabres amb l’objectiu de formar part d’un pla pilot de prevenció d’incendis que va durar fins al juny. La funció d’aquells 290 caps de bestiar era pasturar pel vessant barceloní de Collserola amb el propòsit de netejar el sotabosc, una tasca que tenia també com a objectiu mantenir net el mantell vegetal, cosa que pot ser molt efectiva a l’hora de prevenir incendis forestals. El seu àmbit d’acció va ser la part muntanyosa del districte d’Horta-Guinardó, per sobre dels barris de la Font del Gos i de Montbau.
Aquell ramat estava compost, tal com va informar l’Ajuntament de Barcelona, de 130 ovelles, 80 xais i 80 cabres. Aquell ramat va estar controlat per dos pastors, tres gossos d’atura i un gos de vigilància. Un cop finalitzada la prova pilot al juny i fetes les valoracions hi ha la voluntat de testejar-la i estendre-la en altres àmbits del territori barceloní. El cas és que està demostrat que la introducció de la pastura és una de les millors accions en la gestió de les franges de protecció contra incendis i per al manteniment dels espais oberts.