La Costa Brava i el Pirineu de Girona són idíl·lics per conèixer la història de les diferents cultures que han passat pel mediterrani.

Un conjunt de rutes culturals ens permeten transportar-nos al passat per seguir el rastre de civilitzacions com els ibers, els grecs o els romans, així com contemplar els vestigis de l’edat mitjana i descobrir el llegat que van deixar els jueus i conèixer els corrents artístics de finals del segle XIX.

Sant Pere de Rodes / Oscar Rodbag

Coves prehistòriques i jaciments grecoromans

Comencem pels orígens. La Costa Brava compta amb alguns dels jaciments arqueològics més rellevants del llevant peninsular, que ens permeten conèixer vestigis de la prehistòria, el modus vivendi dels ibers o com va ser l’arribada dels grecs i dels romans a la península Ibèrica.

Per tal que l’experiència sigui totalment immersiva alhora que didàctica, els Museus d’Arqueologia de Catalunya d’Empúries i Ullastret ofereixen visites teatralitzades per aprendre els costums i com era la vida quotidiana de les societats antigues.

L’edat mitjana: monestirs, esglésies i castells

La zona de la Costa Brava i el Pirineu de Girona encara conserven testimonis únics de la història medieval: pobles emmurallats, castells, esglésies, palaus i tota mena d’elements arquitectònics de gran valor històric i artístic. Una visita obligada és a Peralada, on podem veure les muralles, el claustre romànic de Sant Domènec o les espectaculars esglésies. La seva ruta històrica, a més, ens permet endinsar-nos al passat medieval de la vil·la.

A la comarca del Baix Empordà trobem dues joies molt a prop l’una de l’altre: la població de Pals compta amb un antic nucli fortificat molt ben conservat i la famosa Torre de les Hores, mentre que Peratallada és un petit poblet medieval amb infinitat de detalls gòtics entre els seus carrers.

Pals / Jordi Gallego

Al Pirineu de Girona, d’altra banda, trobem dues rutes temàtiques d’aquesta època: la Ruta de Terra de comtes i bisbes i la Ruta de les Claus de les Esglésies, a la Cerdanya, que ens permet conèixer els secrets de les esglésies i descobrir petits racons ocults d’aquests recintes sagrats.

Cultures i religions durant el llegat jueu

Entre els segles IX i XV el llegat jueu va tenir un paper importantíssim en la història de Girona. Besalú, a la Garrotxa, n’és el clar exemple. Podem trobar-hi un conjunt patrimonial declarat conjunt històric artístic nacional que reuneix entre els seus carrers exemples de com convivia la comunitat jueva de la zona a començament de l’edat mitjana i els ciutadans que professaven la religió catòlica.

 Modernisme i Rutes Indianes

A finals del segle XIX i principis del XX, l’arquitectura i les arts decoratives es basaven en formes orgàniques que s’inspiraven en la natura. Ho podem veure a molts edificis de les principals ciutats del Gironès, així com en les residències de la burgesia catalana que es construïen amb aquest innovador estil.

Lloret de Mar / Maria Geli i Pilar Planagumà

Al Pirineu de Girona destaca el centre històric d’Olot, on es pot realitzar la ruta modernista, una visita específica sobre aquesta època.

A la Costa Brava, d’altra banda, hi ha una sèrie de visites imprescindibles que ens permeten conèixer el llegat indià: municipis com Blanes, Lloret de Mar, Begur, Palafrugell, Tossa de Mar i Calonge-Sant Antoni formen part de la Xarxa de Municipis Indians.

Surrealisme de Dalí i l’arquitectura d’avantguarda

Finalment, els amants de l’arquitectura contemporània tenen una cita imprescindible a la Garrotxa, on trobem una ruta pels espais i edificis dissenyats pels arquitectes de l’estudi RCR, guanyadors d’un Premi Pritzker.

Tampoc no podia faltar el surrealisme de Salvador Dalí plasmat als tres museus de la Costa Brava i coneguts sota el nom de triangle dalinià: el Teatre-Museu Dalí de Figueres, la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat i la Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol.

Casa Museu Salvador Dalí de Portlligat / Maria Geli i Pilar Planagumà

Imatge principal: Monestir de Sant Pere de Rodes / Jordi Renart