Enmig de la llarga sequera que viu Catalunya des de fa mesos, una de les mesures que va anunciar la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, era el traspàs d'aigua del pantà de Sau al de Susqueda per poder garantir la qualitat de l'aigua i evitar que "ni una gota" es quedi inutilitzable en termes de qualitat sanitària. Per fer una passa més en aquest sentit, el Departament i l'Agència Catalana de l'Aigua han ordenat pescar i sacrificar els peixos que fins ara habitaven el pantà, que actualment es troba a només un 10% de la seva capacitat. "Si no fem res i no plou, moriran igualment", ha dit el responsable d'Invasores, Jordi Ruiz, cosa que també tindria conseqüències sobre l'estat de l'aigua. Segons els seus càlculs, ara mateix al pantà hi podria haver entre 40 i 60 tones de peixos, entre els quals 9 espècies exòtiques i una d'autòctona a la qual no li pertoca aquest lloc. Tal com ha anat insistint la Generalitat, totes les mesures que es facin en el marc de la sequera són per garantir l'accés a l'aigua i aprofitar tots els recursos.
Amb el pantà a només un 10% de la seva capacitat, una xifra que anirà baixant ràpidament, ja que se n'està traspassant 0,5 hm³/al dia cap a Susqueda, comença a faltar oxigen a l'aigua del pantà i es remouen els sediments. Tot plegat provoca que els peixos es puguin morir de forma massiva, i quan els animals es comencessin a descompondre, farien malbé l'aigua en un moment en què tota gota compta. Aquest sacrifici no és el primer cop que es planteja, però el 2005 i el 2008, quan la situació era similar i es va preveure, finalment no es va materialitzar, ja que hi va haver precipitacions. De moment, però, els mapes no auguren pluges generals a curt termini, fet que allunya aquest escenari. Avui es preveu l'arribada de tres barques que venen de Blanes i que podrien arribar a ser fins a cinc, per retirar del pantà el màxim nombre de peixos durant les pròximes setmanes, 1,5 tones al dia.
Sacrificar espècies exòtiques
Cal tenir en compte que segons els estudis fets per l'ACA, a Sau hi ha deu espècies que no són pròpies de la conca i que la normativa vigent relativa a les espècies exòtiques defineix l'obligació de sacrificar-les per preservar la biodiversitat autòctona. En un comunicat, el Departament d'Acció Climàtica assegura que el seu objectiu és "evitar que el seu trasllat a altres masses d’aigua pugui alterar la biodiversitat dels ecosistemes receptors o causar afectacions a la qualitat sanitària de les masses d’aigua". L’extracció dels peixos es farà amb quatre tècniques diferents, segons cada zona: pesca d'encerclament amb xarxes, pesca elèctrica en espais molt petits, recollida d'espècies a la superfície i pesca manual en llocs de difícil accés.
Dissabte passat, quan ja s'havia anunciat el buidatge del pantà de Sau, pescadors i veïns de Vilanova de Sau van sortir a protestar contra aquesta mesura, denunciant que no hi havia cap pla per salvar la fauna i tampoc la supervivència dels peixos que l'habiten. Un dels usuaris de l'embassament, Lluís Roca, afirmava que la decisió no només afectaria els peixos, sinó a tota la fauna que ve fins a aquest punt, com els ocells: "Serà la matança de peixos més gran d'Europa", lamentava.