Said Bengag, un home marroquí de 26 anys que l’any 2023 va ser detingut per la Policia Nacional espanyola a Terrassa, al Vallès, per la seva vinculació amb el terrorisme gihadista, ha estat condemnat a 30 mesos de presó per incitar a cometre atacs terroristes. L’Audiència Nacional ha confirmat que utilitzava la seva plataforma, amb més de 400.000 seguidors a TikTok, per fer propaganda terrorista. A més, feia servir les xarxes socials per justificar atacs com l’assassinat del sagristà Diego Valencia a Algesires, el gener de 2023, per part de Yassine Kanjaa. Concretament, i després d’un pacte amb la Fiscalia -que primer li demanava quatre anys-, aquest influencer gihadista ha estat condemnat a dos anys de presó per un delicte d’enaltiment del terrorisme, i a sis mesos més per falsificació de document oficial.
L’home, que té antecedents per delictes comuns, vivia en un pis l’avinguda de l’Abat Marcet de la cocapital del Vallès Occidental, i fins allà va ser on la policia va anar per detenir-lo. Es va instal·lar a casa nostra després de tornar a l'Estat. Tot i que és nascut al Marroc, i va estar a Catalunya un temps, va marxar i va estar en un parell de ciutats europees, i en el moment de ser arrestat feia un any que havia tornat a la zona de Barcelona i es va instal·lar en aquest pis de Terrassa.
Said Bengag, que aviat sortirà de la presó -a principis de 2026 s'esgotarà la condemna-, va difondre vídeos a través de les xarxes socials Facebook, Instagram i, sobretot, TikTok, en què incitava a fer la gihad en zones en conflicte, amenaçava de cometre atemptats contra institucions i cridava públicament al combat. En aquests vídeos, detectats per la Comissaria General d’Informació de la policia espanyola a partir de fonts obertes, també reclamava imposar la xaria —la llei islàmica— als països europeus. Les seves manifestacions contra els col·lectius jueus i LGTBI eren constants, amb comentaris amenaçadors contra altres usuaris que no compartien les seves opinions, amb un gran ressò per la seva àmplia audiència.
Cerca d’armes i armilles antibales
En els vídeos que va publicar —i que van precipitar la seva detenció— assegurava que estava disposat a emprendre ell mateix accions terroristes a l’Estat. Tot i això, la sentència de l’Audiència Nacional especifica que no va arribar a cometre cap acció. En els enregistraments justificava i glorificava la gihad, animava a dur a terme accions violentes i fins i tot a morir com a màrtirs en nom de l’islam, contra Europa i per la recuperació del domini àrab a Espanya, l'Al-Àndalus, sovint acompanyat de càntics gihadistes.
Va ser arrestat al seu domicili de Terrassa, on durant l’escorcoll es van localitzar diversos dispositius electrònics que amagaven més de 2.500 vídeos. Els analistes de la policia espanyola van confirmar que, abans de ser detingut, havia fet diverses cerques a Google per comprar armes blanques i de foc —pistoles i fusells d’assalt—, així com armilles antibales amb protecció per a munició de guerra i altres elements susceptibles de ser utilitzats en una acció terrorista.
El perill dels llops solitaris
Cal recordar que un dels grans riscos d’aquest tipus d’autoradicalització —lluny de mesquites i completament a través d’internet— és la possibilitat de cometre accions solitàries, sense estructura ni comandament directe. Els grups terroristes llancen consignes genèriques que són assumides per individus coneguts com a llops solitaris, que actuen pel seu compte contra objectius triats per ells mateixos, però en la línia dels interessos dels grups als quals s’autoafilien, com Daesh o Al-Qaida. Els darrers mesos, Europa ha viscut diversos incidents protagonitzats per persones que, de manera solitària, han dut a terme atacs amb armes blanques o amb vehicles.