Eduard Sallent, el comissari en cap dels Mossos, ha informat sobre com va funcionar el dispositiu d'ahir, dijous 8 d'agost, que s'havia organitzat per garantir la seguretat del ple d'investidura i també per a la detenció del president Carles Puigdemont als voltants del parc de la Ciutadella, a Barcelona. Ho ha dit acompanyat dels seus màxims comandaments de confiança, la comissària Rosa Bosch i el comissari Ferran López, així com d'altres comandaments, com la comissària Montserrat Estruch, cap de la regió de Barcelona. El comissari en cap ha acceptat que es va fallar en un dels objectius, la detenció de Puigdemont, però ha avisat: "No van ser els Mossos qui van fer el ridícul".

El cap del cos, a l'espera també de donar explicacions al jutge Pablo Llarena, que ha demanat conèixer els detalls de l'operatiu, ha assegurat que no és habitual que la policia ofereixi aquestes explicacions, però que han cregut que era necessari poder-se explicar per fer entendre què va passar ahir i, sobretot, per què no es va poder detenir Carles Puigdemont, que té pendent una ordre de detenció dictada pel mateix Llarena, des del 2017, per un delicte de malversació relacionat amb l'organització del referèndum. El cap del cos ha assegurat que es tenien sobre la taula, i des de dies abans, tots els escenaris, i que es va intentar detenir Puigdemont, però que l'objectiu, en funció de la policia judicial, no es va poder aconseguir.

Van intentar detenir Puigdemont, però va ser impossible

Eduard Sallent ha explicat que els agents de paisà de la Comissaria General d'Informació van tenir impossible fer la detenció a la zona de l'Arc de Triomf quan van creure que Puigdemont no es dirigiria cap al Parlament, com havien pensat inicialment. La idea inicial era esperar Puigdemont a l'entrada del Parlament, pel carrer de Wellington, on estava tot preparat: els comandaments que havien de fer la detenció, els que ho havien de supervisar i també el vehicle que havia de servir per traslladar el detingut, el president Puigdemont, a la Ciutat de la Justícia, després de ser arrestat. El cap del cos ha explicat, tal com consta a l'atestat dels Mossos, que Puigdemont va fer una sortida ràpida de l'escenari, es va posar una gorra i va pujar al famós cotxe Honda de color blanc, que és el que va utilitzar per "fugir". Fins i tot, el mateix comissari en cap ha explicat que un mur de persones que envoltava la zona de l'escenari va dificultar l'acció dels agents de paisà per poder-lo detenir, quan es començava a sospitar que podia marxar. Els agents, després, a peu, van aconseguir perseguir el vehicle, però el van perdre després de tres carrers, sense possibilitat d'aturar-lo.

El comissari en cap ha insistit que donarà totes les explicacions necessàries davant del jutge Llarena, però també ha demanat que altres persones, referint-se al president Josep Rull i al secretari general de Junts, Jordi Turull, també hauran de donar explicacions sobre el seu "paper de protecció" en evitar la detenció i intentar posar el focus sobre els Mossos d'Esquadra per, segons ell, complir l'objectiu d'aturar el ple d'investidura. Sallent també ha mencionat altres diputats i expresidents que eren presents a l'acte de l'Arc de Triomf i com van envoltar Puigdemont en l'arribada.

El cap del cos, que s'ha mostrat molt enfadat, amb un to que no és habitual en les seves intervencions públiques, ha defensat que els Mossos van intentar detenir Puigdemont i fer-ho de la millor manera possible, però que no es va poder fer tal com es volia, assumint també autocrítica, i assegurant que s'haurà de revisar el dispositiu. "No vam complir l'objectiu", però, assegura, "seguim treballant". I ha insistit: "No va anar com ens esperàvem, però ho vam donar tot". Els Mossos esperaven que Puigdemont assistís al debat d'investidura, ha acceptat Sallent. I ha tornat a insistir que no hi havia cap pacte o acord amb l'entorn de Puigdemont per a la detenció. "Confiàvem en les institucions, pensàvem que compliria amb les seves obligacions com a diputat", ha assegurat, però "el que va fer ahir el president Puigdemont es va assemblar més a una actuació de Jimmy Jump", ha sentenciat el cap del cos.

 

Els Mossos encara busquen Puigdemont

La recerca encara no s'ha acabat. El comissari en cap no descarta que Carles Puigdemont encara sigui a Catalunya, tot i que l'entorn del president asseguri que ja és a Waterloo. "Jo no puc donar crèdit a la persona que el va acompanyar", referint-se a les declaracions d'aquest matí a RAC1 de Jordi Turull, que donava per fet que ja havia travessat la frontera en direcció a Brussel·les. "Fins que no tinguem l'evidència que és fora de la zona competencial dels Mossos d'Esquadra, el seguirem buscant per fer complir l'ordre de detenció", ha assegurat el comissari en cap. Alhora, Sallent també ha anunciat que la Comissaria General d'Informació —a qui ha agraït també la tasca del seu cap, l'intendent Carles Hernández— manté oberta una investigació per aclarir aquesta fugida i el paper no només de Turull, sinó també d'altres agents del cos, a més dels dos policies detinguts. Sallent, que ha insistit a negar qualsevol mena de negociació amb Puigdemont i el seu entorn per pactar-ne la detenció, ha carregat també contra els dos Mossos d'Esquadra que han estat detinguts per ajudar el líder de Junts a tornar a Barcelona i tornar a fugir, cosa que considera "reprovable, inacceptable i un afronta al cos": "No mereixen vestir el nostre uniforme". 

Sallent també ha assegurat que els Mossos no sabien que Puigdemont era a Catalunya des de dimarts, com ha dit també Turull. "Hauríem actuat, si ho haguéssim sabut, sense dubte".

"No som policia patriòtica"

Sallent ha acusat Junts de voler utilitzar els Mossos d'Esquadra com a coartada per als seus objectius polítics i suspendre el debat d'investidura de Salvador Illa. Alhora, també ha assegurat que els Mossos d'Esquadra compliran sempre les ordres judicials, i per tant, la missió era clara: detenir Carles Puigdemont, i sobretot, després de veure'l i confirmar amb el jutge Llarena que l'ordre de detenció era vigent. Sallent, però, ha avisat que els Mossos no seran mai una policia patriòtica. "D'aquestes, ja n'hem vist altres, però els Mossos no ho són", ha assegurat, enfadat pels comentaris de les darreres hores "separant entre agents dels Mossos bons i agents dels Mossos dolents", ha assegurat. I ha tancat files amb tots els policies. "El ridícul no l'ha fet el cos dels Mossos d'Esquadra", i ha animat la tropa a sortir del desànim. "Ara cal que tota la família dels Mossos remi en la mateixa direcció, no va de persones o de tacticismes", ha sentenciat, enviant un missatge que s'ha entès del tot. "Crear el cos dels Mossos d'Esquadra no anava de canviar una policia per una altra, anava de crear una nova policia", ha dit Sallent, parafrasejant a l'exconseller d'Interior Xavier Pomés.

Dos detinguts per l'assalt a la Ciutadella

El cap del cos, en aquesta atípica roda de premsa, ha explicat que un grup de diverses persones van intentar assaltar el parc de la Ciutadella. Tot i que l'objectiu dels Mossos era aguantar tot el que fos possible per evitar "ser notícia", en un moment donat es va haver d'actuar per repel·lir els atacs, i es va ordenar dispersar els esvalotadors amb l'ús de gas pebre, que era l'única eina policial que, per la situació de la massa davant de la línia de la Brigada Mòbil, es podia fer servir per evitar el que Sallent ha qualificat d'un assalt al parc de la Ciutadella. Es van fer dos detinguts i es van identificar i denunciar penalment una vintena de persones, ha assegurat Eduard Sallent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!