L'envelliment de la població activa, la precarietat laboral i l'impacte creixent del burnout són factors que posen de manifest la necessitat urgent d'actuar en l'àmbit de la salut laboral. Un àmbit que va més enllà de la prevenció de riscos o del compliment normatiu.
Davant d'un escenari marcat per l'augment de les baixes laborals, moltes relacionades amb la salut física i emocional, les empreses han de fer un pas endavant i assumir que tenen una responsabilitat envers el benestar de les persones treballadores.
Benestarum és una plataforma digital que ofereix acompanyament psicològic
En aquest context, Suara Cooperativa ha convertit el benestar laboral en una prioritat estratègica. Amb més de 5.300 professionals i una trajectòria compromesa amb la transformació social, Suara compta amb Benestarum, una plataforma digital que ofereix acompanyament psicològic, emocional, físic, nutricional i financer a les seves persones treballadores.
Benestarum: posar el benestar de les persones al centre
“El benestar de les persones és la salut de l’empresa”, afirma Sergi Bota, director de l’Àrea de Persones de Suara Cooperativa. “És hora que des de les empreses assumim part de la responsabilitat de vetllar pel benestar de les persones que treballen a les nostres organitzacions”.
Benestarum va néixer en plena pandèmia com un recurs d’urgència per cuidar les persones treballadores de Suara. L’èxit i l’impacte positiu del projecte van fer que s’obrís a altres empreses i que s’ampliés progressivament. Avui, més de 6.000 persones tenen a la seva disposició els serveis de la plataforma, on s'han realitzat més de 2.000 sessions virtuals, tant individuals com grupals, amb professionals especialitzats.
75% de les persones enquestades se senten més cuidades per la seva organització gràcies a Benestarum
Un estudi recent, basat en les respostes de més de 600 usuaris de diferents empreses, revela que el 75% de les persones enquestades se senten més cuidades per la seva organització gràcies a Benestarum, i més de la meitat afirmen tenir una major satisfacció laboral. A més, 9 de cada 10 asseguren que la plataforma dona resposta a les seves inquietuds i un 75,5% declara haver millorat el seu benestar general.
“No només cal acompanyar les persones que tenen algun tipus de problema, també hem de donar eines a aquelles que estan bé perquè puguin continuar estant-ho”, explica Bota. “El benestar laboral ha de ser una acció preventiva i estructural”.
Altres espais per a cuidar
Aquesta mirada integral es complementa amb iniciatives com l’espai Deixa’t cuidar, que ofereix sessions de fisioteràpia presencials i altres serveis presencials, amb l’objectiu de millorar la salut física i promoure hàbits saludables.
“És clau que les empreses s’involucrin d’una manera holística i integral, que vagi més enllà del pla laboral i englobi també l’esfera psicològica, emocional i física”, reivindica Bota amb motiu del Dia Mundial de la Salut Laboral.
El model cooperatiu de Suara posa les persones al centre, no només en la prestació dels serveis sinó també en la gestió interna. A través del model participatiu PersonesQueDecideixen, l’organització fomenta l’empoderament i la corresponsabilitat, elements essencials per a una ocupació de qualitat.
En un moment en què el benestar laboral és sinònim de sostenibilitat i competitivitat, iniciatives com Benestarum marquen el camí cap a entorns de treball més humans, saludables i transformadors.