Sanció confirmada. La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha validat la sanció de 1.000 euros que ha imposat una magistrada de Barcelona a una mare per no haver dut el seu fill a una revisió a l’Hospital de Sant Joan de Déu en el marc d’un procediment judicial per aclarir si s’han de restablir les visites amb el pare, interrompudes durant set anys. La magistrada del jutjat de Primera Instància 19 de Barcelona va qualificar d’”abusiva” i “irrespectuosa” el comportament de la progenitora, a qui inicialment va imposar una sanció de 5.000 euros el gener passat, que va rebaixar a 1.000 euros per infracció de l’article 247 de Llei d’Enjudiciament Civil (LEC), de vulneració de la bona fe processal. A Catalunya, la imposició de sancions en un procediment judicial és excepcional i la majoria, d’entre 200 a 500 euros, s’imposen a advocats si no justifiquen la no-assistència a un judici o declaració perquè implica la seva suspensió i és un perjudici per als altres operadors jurídics i ciutadans afectats.
En concret, la mare i el seu fill tenien visites programades en el servei de Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, per a l'emissió de l'informe que la jutjadora havia acordat en considerar-lo necessari per concloure sobre si les visites del progenitor suposaven un risc per a la salut del menor (diagnosticat amb autisme), tenint en compte les circumstàncies del cas: salut del nen i que el pare no el veia des de 2016. La mare va presentar recurs contra la prova, ja que va indicar que la doctora que havia d’examinar el fill havia emès un informe de part per al pare, i considerava que no era prou imparcial, a més de voler protegir el menor i que no patís algun atac d’epilèpsia, com havia passat. El recurs va ser desestimat per la magistrada.
Els raonaments del tribunal
La mare va sol·licitar que es revoqués la sanció pecuniària imposada perquè sosté que el seu comportament pot tenir conseqüències en el marc del judici, però no en la seva bona fe processal. Insisteix que el pare va amagar que la pèrita ja havia fet informes per a ell des d’un centre privat, i per això s’indica que la jutgessa va derivar-la al departament de neurologia de l’Hospital de Sant Joan de Déu perquè “és un centre de referència en l'àmbit estatal” i disposa de tots els mitjans per a l’atenció del menor, a més d’advertir-la que tenia l’obligació d’anar-hi i de les conseqüències legals. La magistrada conclou que la seva conducta és una falta de respecte al tribunal, als operadors jurídics, al sistema sanitari i als ciutadans en general.
En l’expedient, el TSJC també detalla que l’abril passat l'Audiència de Barcelona, en resoldre el recurs d'apel·lació, ha sol·licitat que la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) valori el risc d'un canvi de guarda o, fins i tot, la tutela pública del menor, i insta la represa de les visites amb el pare, com més aviat millor. També s’hi detalla que la mare està incomplint les visites programades amb el pare. Davant aquesta situació, el TSJC manifesta que la mare està dilatant la resolució judicial i aprova la sanció de 1.000 euros.