Sandro Rosell s'ha estat entrenant durant molts mesos pel dia del seu debut al judici de l'Audiència Nacional. I s'ha notat. 21 mesos després de la seva detenció i empresonament, a l'expresident blaugrana se l'ha vist ferm, indignat i segur de si mateix. Rosell, constipat, no ha deixat d'estossegar, però no s'ha guardat res. Ha denunciat una persecució constant des que va arribar a la presidència del Barça, l'any 2010 i fins avui. "Han anat a per mi".
"Mesclen peres i pomes"
L'estratègia de Rosell passava per no deixar la pilota al rival, per això s'ha negat a respondre les preguntes del fiscal, ostensiblement molest per l'atac-i-gol a què ha estat sotmès. "L'escrit de la Fiscalia és rocambolesc, surrealista i està ple de falsedats", ha començat denunciant Rosell, ja des del minut 1. I ha provat de desmentir-les a partir de les preguntes amb que l'anava assistint el seu advocat, Pau Molins.
Per contextualitzar, l'expresident del FC Baarcelona ha volgut exposar a la sala el seu currículum professional, vinculat des de fa dècades a la representació i al màrqueting esportiu, una tasca que el va dur a viure a Río de Janeiro, com a representant de Nike a Llatinoamèrica.
Sobre l'operació principal sobre la qual bascula l'acusació de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal, la intermediació en la compra-venda dels drets televisius per retransmetre els partits de la selecció brasilera, Rosell ha sentenciat que "no hi va haver comissions, ni legals ni il·legals". I ha desgranat els fets. Ha explicat que des del grup àrab International Sport Events (ISE) van contactar amb ell perquè "a l'Aràbia Saudita anaven bojos pel futbol" i volien explotar aquesta febre. La primera proposta que els va fer, ha dit Rosell, va ser comprar els drets de la Lliga espanyola, però ja s'havien venut a Al Jazeera. Va ser llavors quan va pensar en trucar a la porta de la Confederació de Futbol del Brasil (CBF).
Després de mesos de negociació, en la qual ell representava ISE, va aconseguir tancar un acord de 24 partits amistosos a canvi de l'astronòmica quantitat d'1.150.000€. Amb l'operació tancada, Rosell va signar un contracte amb els àrabs pel qual cobraria uns honoraris per la gestió d'intermediació que es pagarien progressivament a mesura que s'anessin jugant els partits i que havien d'acabar sent 8,3M. Quan va presentar candidatura per presidir el Barça, Rosell va rescindir aquell contracte i per tant, assegura que només va acabar cobrant 5,8 milions per 14 partits. Va anar cobrant per transferència bancària al compte de la seva empresa, a Andorra.
A partir d'aquí, Rosell s'ha queixat que "la Fiscalia mescla peres i pomes", amb operacions que no tenen res a veure amb aquesta, per bastir l'acusació de blanqueig de capitals i demostrar que Rosell i la resta d'acusats blanquejaven diners per a l'expresident de la CBF, Ricardo Teixeira. En aquest sentit, ha demanat al tribunal que es fixés en la relació de transferències que aporta l'acusació, a qui ha criticat que "no s'han dignat ni a sumar i restar". "És de bojos", s'ha exclamat, i ha convidat els magistrats a agafar la calculadora i fer els números.
"Han anat a per mi" (per haver estat president del Barça)
L'expresident del Barça ha anat farcint la seva declaració, de més de dues hores, d'al·legats contundents. Un dels més destacats, quan ha denunciat sentir-se víctima d'una persecució. Assegura que quan va decidir optar a la presidència del club blaugrana va optar per declarar a Hisenda els beneficis del compte de la seva empresa a Andorra i va pagar tots els impostos corresponents.
Rosell ha subratllat que "fins l'any 2010 mai havia estat reclamat per cap jutjat no havia tingut ni una sola inspecció d'Hisenda". En canvi, ha dit, "des que vaig convertir-me en president, he tingut tres denúncies per part de la fiscalia i més de 50 inspeccions, cada any, d'IRPF i patrimoni, no només a mi, sinó a tot el meu entorn".
La jutgessa obre la porta a alliberar-lo de la presó provisional
La segona sessió del judici ha començat amb un "bon senyal", segons indiquen fonts de la defensa. I és que durant la resolució de les qüestions prèvies, una de les quals era la petició d'alliberament immediat de Rosell i Besolí, la jutgessa ha dit que ho estudiarà i prendrà una decisió un cop hagi escoltat els acusats, aquesta setmana.
Fa 21 mesos que dura la presó preventiva, d'aquí a tres expira el termini màxim de privació preventiva de llibertat que fixa el codi penal espanyol. I un dels arguments pels quals s'ha denegat l'alliberament fins ara era la necessitat de garantir que els acusats serien presents al judici.
Per això, durant la seva intervenció final, Rosell s'ha compromès a "comparèixer davant de la justícia" sempre que se'l cridi, perquè està convençut de la seva innocència. I ha ofert tot el seu patrimoni, 30 milions segons ell, com a garantia.
El judici s'allargarà fins a finals de març. De moment, aquest dimarts la pilota l'ha tingut Rosell, però la Fiscalia espera el seu moment per atacar.