El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha alertat aquest dilluns del risc que el brot que s'ha detectat a la Franja de Ponent pugui traspassar la frontera entre Catalunya i Aragó i afectar les comarques de Lleida. "És a una zona limítrofa amb Lleida i per descomptat que hi ha aquest risc", ha avisat.
El brot de l'Aragó ha obligat per primera vegada a fer marxa enrere en les fases de desescalada i a tornar a la fase 2 del confinament a les comarques de Llitera, el Baix Cinca (les dues de la Franja de Ponent) i Cinca Mitjà.
Simón ha posat el focus en les quadrilles de temporers que treballen en granges de la zona, tant a Lleida com a l'Aragó. Els membres d'aquests grups que treballen plegats viuen a "banda i banda de la línia" i hi ha "molt contacte", ha apuntat. "La feina dels temporers va per finques i van canviant a mesura que s'acaba la recollida".
Les conselleries de Salut de les dues regions treballen coordinades per evitar que el brot s'estengui, tot i que per ara no hi ha indicis de trasllat de contagis d'Osca a Lleida. Simón confia que les mesures que s'estan prenent tinguin impacte en la situació i que en els propers dies hi hagi una bona evolució.
Segons el ministeri, s'estan realitzant proves a totes aquelles persones que mostren qualsevol símptoma relacionat amb el coronavirus, de manera que es poden detectar més casos i controlar més ràpidament els brots. Actualment, hi ha detectats 36 brots arreu d'Espanya, 11 dels quals estan actius, és a dir, que hi ha la possibilitat de detectar nous casos vinculats.
El d'Osca és un dels 11 brots actius. Tot sembla indicar que va començar en una festa infantil i va replicar-se en una empresa d'hortalisses i fruites, ja que un dels contagiats venia d'aquesta celebració. Simón ha explicat que el nucli del brot ha generat brots familiars posteriors que "poden haver realitzat una transmissió no detectada".
Aquest és el principal desafiament del sistema sanitari aragonès ara mateix: detectar tots els casos vinculats a aquest brot fent proves PCR a tots els possibles contactes o sospitosos de ser-ho. "Ja no ens hem de preocupar per una transmissió generalitzada entre la població, sinó pels brots locals o pels casos importats", ha apuntat Simón.