El Ministeri de Sanitat ha anunciat aquest divendres que la ministra Carolina Darias signarà l’ordre ministerial per reformar la norma aprovada pel Partit Popular que excloïa de la reproducció assistida a la sanitat pública a les dones lesbianes, bisexuals emparellades amb dones i dones solteres. 

Segons elDiario.es, l'actualització que farà Sanitat de la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut per a recuperar aquest dret pels col·lectius que van ser exclosos pel govern dels populars també inclourà a les persones trans amb capacitat de gestar. Una inclusió que fa anys que es demanda des de l'activisme LGTBI. 

Set anys excloses del sistema públic

La regulació de la fecundació in vitro aprovada pel PP l'any 2014 modificada els requisits per accedir a aquests tractaments en els serveis públics. Per no assenyalar directament a les lesbianes, bisexuals o a les solteres el requisit que es va fixar va ser: "absència d'assoliment d'embaràs després d'un mínim de 12 mesos de relacions sexuals amb coit vaginal" i "l'existència d'un trastorn documentat de la capacitat reproductiva".

És a dir, es patologitzava la possibilitat d'accedir a la fundació in vitro. A més el requisit dels intents amb coit vaginal pretenia expulsar del servei públic a les dones solteres i amb sexualitats al marge de l’heterosexualitat. Si bé el text s'excusa en que per poder accedir a aquests tractaments cal acreditar problemes de fertilitat, l'antiga titular de Sanitat va dir obertament: "La manca d'home no és un problema mèdic" i per tant relegava a totes aquestes dones a la sanitat privada, si és que se la podien pagar. 

Quan el PP va aprovar aquesta norma diversos territoris es van negar aplicar-la, com és el cas d'Andalusia, Extremadura o Euskadi. Altres van optar per adaptar la seva legislació. 

Algunes de les dones afectades per aquesta normativa del PP van portar el seu cas de discriminació a davant de la justícia. Sense anar més lluny, el passat gener dues sentències de tribunals superiors de justícia van obligar a l'Estat a tornar els diners invertits en aquest tractament a una parella de dones lesbianes i una mare soltera. 

Una reforma que s'ha fet esperar 

L'anunci del canvi en la legislació per part del govern socialista va arribar coincidint amb el dia de l'Orgull LGTBI de 2018. Quatre anys més tard la promesa es materialitza i amb ell s'assoleix una de les històriques reivindicacions del moviment LGTBI. 

Tot i arribar tard, la reforma va més enllà i inclou que es cobreixi aquesta mena de tractament in vitro per a les persones trans amb capacitat de gestar, les quals també es trobaven fora de l'estàndard marcat pel PP. 

 

Imatge principal: Dos sanitaris observen una ecografia d'una embarassada per fecundació in vitro / Europa Press