L'església de Santa Anna de Barcelona, que des de dilluns dia 16 obre per les nits per acollir persones sense sostre que adormen al carrer, ha hagut d'habilitar els bancs com a llits per donar cabuda a les 63 persones que aquesta passada nit han anat a buscar refugi a aquesta parròquia.
L'església, que va decidir dilluns obrir les seves portes a la nit davant de l'onada de fred i va instal·lar inicialment 12 llits de campanya a la seva sala capitular, ha decidit prorrogar la seva iniciativa tot l'hivern, encara que ara necessita matalassos, mantes, sacs de dormir, brics de brou, llet, pa i embotits per fer entrepans.
La monja Vicki Molins, instigadora de la iniciativa juntament amb l'el rector de l'església, Peio Sánchez, ha ressaltat l'"èxit" de l'acció després que el primer dia acollís 12 persones, a 27 el segon i aquesta nit a 63, algunes d'elles amb gossos.
Desborda les previsions
L'assistència de persones sense sostre, que prefereixen dormir a l'església que als albergs municipals habilitats, ha desbordat les previsions de la parròquia, que és la primera de Barcelona que segueix les directrius del papa Francisco i instal·la un dormitori de campanya a la seva sala de culte per a persones sense sostre.
"Aquesta tercera nit ha estat impressionant, s'han quedat a dormir 63 persones, però hi ha hagut un ordre meravellós, amb un sol incident, el d'una persona que s'ha posat molt malament i ha vingut una ambulància i se l'ha emportat. La resta ha passat la nit amb serenitat", ha relatat Molins. La monja teresiana ha fet una crida per disposar de més voluntaris "per fer torns de 3 hores, sobretot de matinada".
"També necessitem sacs de dormir, matalassos i estoretes. De coses de menjar, llet, brics de brou per donar-los una mica calent, i pa i embotits per fer entrepans perquè la gent ve amb gana i és el que necessitem per quan arriben a dormir o quan es desperten", ha explicat la monja.
Gestionar la situació
La religiosa ha avançat que, davant de l'allau de persones sense sostre que estan rebent cada nit, es reuniran el proper dia 23 amb el rector i les entitats que els donen suport, com Arrels Fundació, per veure com gestionen a partir d'ara la situació.
"La solidaritat és immensa perquè ve molta gent que vol ajudar i a portar-nos coses. La gent vol fer coses i de vegades no sap on dirigir-se, ha assenyalat Molins i ha informat que fins ara uns 60 voluntaris col·laboren per torns per cobrir les 24 hores del dia.
Molins ha explicat que davant de la insuficiència dels 18 llits de campanya instal·lats fins ara, han hagut d'ajuntar "dos bancs per fer més llits, i a sobre posem un matalàs o estoreta o el sac de dormir, i després són ells mateixos els que el recol·loquen per tornar a posar al seu lloc els bancs de l'església", que a més del sopar també els ofereix l'esmorzar.
Èxit
L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, i el seu bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull, han recolzat la iniciativa, que també compta amb el suport de la congregació de les Germanetes de l'Anyell, les integrants de la qual surten cada nit per oferir l'empara de l'església als 'sense sostre'.
El director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, ha assenyalat que l'èxit d'aquesta iniciativa demostra "que cal ampliar els recursos per a persones sense sostre. Fan falta albergs més propers al centre, que és on viuen més sense sostre."
"Cal buscar espais molt pròxims perquè la gent el tingui més fàcil per anar", ha assenyalat Busquets, que ha indicat que els motius que porten a molts sense sostre a rebutjar l'oferiment de l'ajuntament d'anar a un centre d'acolliment públic és la ubicació, lluny del centre, on fan vida bona part de les persones que dormen al carrer.