L'exconseller Santi Vila ha sol·licitat a la titular del Jutjat d'Instrucció d'Osca una ampliació d'un mes de termini que se li va donar per abonar la fiança de 216.000€. Aquesta li va ser imposada per fer front a les seves possibles responsabilitats per la seva negativa a complir amb la sentència que ordenava la devolució dels béns del Monestir de Sixena.
En el seu escrit el representant legal de l'exconseller, a qui la jutge va donar un dia de termini per pagar la fiança en un acte datat el passat 5 de desembre, s'empara en la "impossibilitat econòmica" del seu client per fer front al pagament i als tràmits i gestions duts a terme per consignar, "com més aviat millor", l'import requerit.
Tant Vila com el seu successor en el càrrec, l'exconseller Lluís Puig, fugit de la justícia espanyola per la seva participació en el procés i a qui la jutge li requereix una fiança de 88.000 euros per aquests mateixos fets, s'enfronten a peticions penals per part de la fiscalia i de l'acusació en nom de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena per desobeir l'ordre judicial de lliurament.
En el seu escrit, el lletrat de Vila sol·licita l'ampliació en un mes del termini donat, "en previsió que els esmentats tràmits i gestions poguessin allargar-se en el temps i a l'objecte d'evitar el que podria suposar en la seva economia personal que s'acordi l'embargament indiscriminat dels seus béns".
Santi Vila va recórrer a la Caixa de Solidaritat per sol·licitar el pagament de la fiança imposada per no lliurar les 44 peces dipositades al Museu de Lleida el lliurament de les quals li va ordenar el jutge, tot i que les negociacions no han donat resultat, segons fonts jurídiques. No obstant això, l'exconseller Lluís Puig ja hauria abonat la quantitat reclamada, tot i que sense precisar la procedència de l'import requerit per la magistrada.
La decisió de la Fiscalia
El representant legal de Sixena, el lletrat Jorge Español, ha explicat que un mes i mig després de fer-se públic la interlocutòria que obligava Vila a abonar la fiança en el termini d'un dia, el consistori ha sol·licitat l'embargament dels seus béns. No obstant això, la jutge ha donat un termini de tres dies a la Fiscalia d'Osca perquè es pronunciï en relació a la petició de Santi Vila, abans de prendre una decisió definitiva.
En la seva decisió d'obertura del judici oral per aquests fets, la magistrada atribueix a Vila un delicte per presumpta desobediència a l'autoritat judicial i un altre per usurpació d'atribucions judicials, mentre que a Puig només el responsabilitza el primer dels delictes.
Els fets jutjats tenen el seu origen en la decisió de tots dos exconsellers de no complir amb la sentència dictada l'abril de 2015 per un jutjat d'Osca que declarava nul·les les compravendes de béns del monestir per la Generalitat (1983 i 1992) i pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i ordenava la devolució de les peces.
Segons la fiscalia d'Osca, els dos consellers van incórrer en una presumpta desobediència al negar-se a tornar les peces requerides, però Vila, a més, en una usurpació d'atribucions judicials al dictar una ordre per no autoritzar la sortida del Museu de Lleida dels béns que havien de retornar al monestir.
En el seu escrit de qualificació provisional dels fets, el ministeri públic sol·licita dues condemnes d'11 mesos de multa a raó de 18 euros diaris (5.940 euros) per als esmentats exconsellers, així com el pagament dels costos causats al Govern aragonès pel trasllat.