L'Associació Empresarial Càrnia, Anafric, estudia emprendre accions legals contra el ministre de Consum, Alberto Garzón, si aquest no rectifica les seves declaracions al diari The Guardian, on afirma que hi ha "megagranges" espanyoles que exporten "carn de mala qualitat" procedent d'"animals maltractats".
Anafric, associació d'àmbit nacional que defensa els interessos de les empreses ramaderes i càrnies, considera que aquestes afirmacions són "una infàmia i una burla" i mostren "un absolut desconeixement del sector", per la qual cosa va a demanar una reunió "al més alt nivell" per reivindicar el seu bon fer i exigir una rectificació. "A més, ens reservarem el dret a emprendre accions judicials si no hi ha rectificació. Ja n'hi ha prou de suportar més injúries d'aquest senyor", afirma en un comunicat el president de l'entitat, José Fríguls.
La patronal càrnia recorda al ministre de Consum que "la indústria càrnia és el quart sector industrial a Espanya" i representa una xifra de negoci de 27.000 milions d'euros, més del 22 % de tot el sector alimentari espanyol, cosa que es tradueix en el 2,4 % del PIB total espanyol, segons les dades del 2020. A més, l'ocupació sectorial directa de les indústries càrnies, que és de més de 100.000 treballadors, representa el 24 % de l'ocupació total de la indústria alimentària espanyola.
Que Garzón rectifiqui
Anafric afirma que Espanya "està subjecta a la legislació més estricta en matèria de benestar animal" i destaca que "un ramat més sa es tradueix en millors rendiments, per això sempre és d'interès per al ramader garantir la bona salut i el benestar dels seus animals".
Per això, Anafric demana al ministre Garzón que "estudiï la legislació sobre benestar animal del govern d'Espanya, del qual forma part i al qual critica", i que rectifiqui les seves declaracions, que poden afectar molt negativament al sector ramader espanyol.
Garzón i el català
El líder d'Izquierda Unida i polèmic ministre de Consum del govern espanyol, Alberto Garzón, s'ha posicionat en el conflicte per la llengua catalana i la sentència del 25% de classes en castellà. I ho ha fet rebutjant les piulades contra la família de Canet que ha forçat que s'imparteixin un 25% de les hores en castellà a la seva escola, però allunyant-se de la seva postura, ja que, considera, "l'espanyol no està en perill". Així s'ha pronunciat el polític andalús, que ha aprofitat per responsabilitzar les dretes espanyoles del conflicte català, ja que tenen una "visió petitona d'Espanya".
"Qualsevol mena d'assetjament, persecució o pressió ha de ser absolutament condemnable perquè tots hem de poder expressar la nostra opinió amb llibertat. Quan hi ha gent que la restringeix, està atacant la democràcia", ha dit en una entrevista a RTVE. Tanmateix, ha assegurat que no comparteix els criteris de la família del nen de P5 de l'escola Turó del Drac. "L'espanyol no està en perill, sinó que gaudeix d'enormes privilegis davant altres llengües, no només la catalana, que s'han de protegir i preservar com a minoritàries".