La sociòloga de la religió Mar Griera i el teòleg i jesuïta Víctor Codina han alertat de l'aprofitament que fa l'extrema dreta del cristianisme per difondre el seu missatge i han alertat del fonamentalisme cristià que fomenten dirigents com Donald Trump (EUA), Jair Bolsonaro (Brasil) o Jeanine Áñez (Bolívia).
Griera, que va participar dilluns passat amb Codina a la conferència "Fonamentalismes cristians i autoritarismes" organitzada per Justícia i Pau i Cristianisme i Justícia, ha advertit, en declaracions a Efe, de la instrumentalització del cristianisme que duen a terme aquests dirigents polítics.
Griera defensa que "les persones que formen part de comunitats cristianes voten menys a la dreta radical", però que entre els votants de l'extrema dreta es troba "una identitat cristiana no practicant que oposa la cultura cristiana als migrants musulmans que rebutgen".
La sociòloga posa com a exemple d'aquest simbolisme cristià que utilitza el líder de l’extrema dreta Santiago Abascal, "que primer es va casar pel civil, però després del divorci, es va casar per l'Església".
“Racisme cultural”
"El racisme de l'extrema dreta actual no és biològic, sinó cultural", adverteix Griera, que ha assenyalat que la ultradreta "utilitza el discurs que la civilització judeocristiana ha de separar-se de la civilització islàmica per justificar el racisme".
El fonamentalisme cristià va sorgir en la dècada del 1910 als Estats Units, i segons Griera, en aquell moment "eren comunitats tancades que rebutjaven entrar en política i que se centraven a interpretar la Bíblia de manera literal".
Aquesta reclusió canvia al llarg de segle XX, fins que apareix "un fonamentalisme amb característiques de moviment social", que es vincula amb una dreta radical que "formalment respecta el mètode democràtic però que ataca les bases de la democràcia".
"Les grans manifestacions de plataformes com Hazte Oír a principis dels anys 2000 contra el matrimoni entre persones de mateix sexe o l'avortament són mostres d'aquesta agenda conservadora de l'església que surt al carrer", exposa Griera.
“Més incògnites que certeses”
Tot i així, la sociòloga alerta que hi ha "més incògnites que certeses" pel que fa al fenomen de l'extrema dreta, ja que és un fenomen recent: "estudis de fa dos anys explicaven que a Espanya no era previsible el sorgiment d'una força d'extrema dreta com a la resta d'Europa", recorda.
El teòleg Víctor Codina explica que la instrumentalització del cristianisme "aporta seguretat a l'extrema dreta" per justificar un discurs de "pensament únic, vertical, sense diàleg i masclista" i posa l'exemple del polític italià Matteo Salvini, que va parlar en contra dels migrants "amb el rosari a la mà".