El segon assalt de la borrasca Nelson a Catalunya aquest diumenge ha deixat nombroses platges sense sorra i alguns passejos marítims afectats al llarg de les costes catalanes, especialment al litoral central del país: el Baix Penedès, el Garraf, el Baix Llobregat, Barcelona o el Baix Empordà. Una part del passeig marítim de Sant Antoni de Calonge ha quedat destrossat i cinc palmeres de grans dimensions han caigut a l'aigua. A platges com les de Sitges, Gavà o Calafell el temporal ha engolit bona part de la sorra i a la platja de Sant Sebastià de Barcelona ha empitjorat l'escenari de tubs subterranis al descobert i d'un desnivell de prop d'un metre que ja es va originar dijous passat, una imatge també s'ha pogut veure aquest matí a les platges de Badalona

El temporal de mar ha anat acompanyat d'un vent de sud i sud-oest que ha bufat amb ratxes fortes d'entre 50 i 70 km/h, amb registres destacats com els 69,5 km/h de l'Observatori Fabra, els 67,7 km/h de Palafrugell o els 60,5 km/h de Malgrat de Mar. Protecció Civil ha rebaixat l'alerta per onatge, però demana extremar les precaucions a les activitats marítimes professionals i recreatives al litoral. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les onades encara poden superar els dos metres i mig durant aquest diumenge entre el nord de Tarragona i el Baix Empordà. A partir de la tarda, es preveu que l'afectació es concentrarà al litoral central i l'Empordà, amb fortes ratxes de vent de migjorn i llebeig d'entre 50 i 70 km/h.

platja de gavà temporal acn
El temporal es menja la platja de Sant Sebastià de Sitges / ACN

Part del passeig marítim tallat a Sant Antoni de Calonge

El fort onatge d'aquesta matinada de diumenge ha tornat a castigar, després que ja ho fes divendres, la platja de Calonge i Sant Antoni, i n'ha engolit tota la sorra en alguns trams. Fins i tot, ha fet caure dins de l'aigua cinc palmeres de grans dimensions a la zona de Torre Valentina. El regidor de Platges, Raoni Molina, diu que "plou sobre mullat" i recorda que la localitat ha patit destrosses en els tres darrers temporals concentrats l'últim mes. "Les tres garbinades ens han afectat i ara ens trobem a una situació límit, amb afectacions greus", lamenta Molina. A banda de Torre Valentina, l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha hagut d'acordonar la part central del passeig marítim. A més, el pas de vianants està barrat en un tram a la zona de Monestrí, a tocar de Palamós (el Baix Empordà). "Hem hagut de tancar-lo perquè hi ha afectació a l'estructura del passeig i al marge ja va tenir una petita enfonsada", detalla el regidor de Platges, que lamenta que "tota la platja s'ha quedat gairebé sense sorra" després que el mar l'hagi engolida.

"El perill que tenim ara mateix és que vinguin temporals més forts i acabin afectant l'estructura per a vianants del passeig", alerta Raoni Molina, que trasllada que la setmana que ve es prendran "mesures d'urgència per protegir el passeig". L'Ajuntament insisteix a reclamar que es desencalli el projecte per construir nous espigons a la platja de Calonge, que serviran per canviar el flux dels corrents marins i evitar que els temporals s'enduguin la sorra del municipi. En concret, els nous dics seran perpendiculars a la platja, perllongaran els que ara hi ha a tocar de la riera de l'Aubi i de Palamós, i garantiran que durant tot l'any, com a mínim, l'amplada de la sorra sigui de 50 metres. El regidor de platges de l'Ajuntament de Calonge detalla que fa "molts anys" que van darrere del projecte i insisteix a dir que "cal que el Ministeri de Transició Ecològica liciti les obres urgentment, ara que està tot aprovat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!