Segona convocatòria d'infermeres a la vaga. Cinc sindicats –CGT, Intersindical, CATAC-CTS, Som Intersindical i Som Sanitat– han fet una crida unitària perquè les professionals del sector evidenciïn el seu rebuig al nou conveni que s'està preparant per a l'Institut Català de la Salut (ICS) aquest pròxim 12 i 13 de desembre. Es tracta de la segona convocatòria a la vaga impulsada pel col·lectiu, després que el sindicat Infermeres de Catalunya ja convoqués fa uns dies una vaga indefinida a partir del 12 de desembre, amb la diferència que aquesta altra crida es dirigeix a totes les infermeres que treballen als centres del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT), i no només a l'ICS.
L'enuig de les infermeres en fomenta en el nou conveni de l'ICS que s'està ultimant des de la Generalitat. Aquest conveni, que es coneix com a III preacord, ha rebut la firma de CCOO, UGT i Satse, els tres sindicats majoritaris, però per contra ha generat un profund malestar entre les organitzacions minoritàries i moltes de les professionals. En una roda de premsa unitària aquest dilluns, els cinc sindicats convocants a la vaga lamenten que, després de 17 anys de negociació des de l'últim conveni –el III acord va aprovar-se el 2006 i no s'ha actualitzat des d'aleshores–, aquesta és una "ocasió perduda" per millorar les condicions de les infermeres. "Aquest acord és un insult a tota la sanitat pública", han lamentat. L'objectiu dels sindicats és frenar l'aprovació d'aquest conveni, i no tanquen la porta a fer una crida a la vaga indefinida a partir del gener en cas de no aconseguir-ho.
Crítiques contra el conseller Balcells
El nou acord destina més de 300 milions d'euros per a millores salarials dels professionals sanitaris. Ara bé, els sindicats lamenten que aquest increment s'ha repartit de manera injusta. Mentre que els metges acaparen la majoria d'aquest augment salarial, hi ha altres col·lectius sanitaris com ara les infermeres, però també professionals de manteniment, tècnics de farmàcia o personal de cuina, que s'emporten una part del pastís molt petita. "A alguns no se'ls puja res, i d'altres és només de 5 o 20 euros al mes", expliquen els sindicats.
A més, les millores salarials, en el cas de les infermeres, no s'inclouen al salari fix, sinó que es presenten en forma de complements, als quals en molts casos les professionals no poden optar-hi perquè no compleixen tots els requisits. També hi ha altres elements que generen disputa, com el fet que no es redueixin les hores laborals, encara situades al voltant de les 37 hores setmanals "quan a la resta d'Europa ja es parla de 30 hores", mentre que tampoc es reconeixen les categories professionals de les infermeres. Tot plegat, després d'una situació sanitària estressant causada per la covid i després d'anys sense millores de cap mena. "Durant la pandèmia ningú es va queixar, no teníem EPIs i allà érem els primers", recorden. "I ara no se'ns reconeix la feina feta".
La Generalitat, i particularment el conseller de Salut, Manel Balcells, són qui els sindicats responsabilitzen de la situació d'enuig. Així, mentre que el polític ha assegurat que l'acord inclou millores per a tots els col·lectius, les infermeres avisen que això és "fals", i que ni tan sols s'arriba a revertir les retallades que van acompanyar la crisi econòmica del 2008. En tot cas, si no hi ha una resposta a les demandes del sector, els sindicats no descarten exigir la dimissió del conseller Balcells.