Barcelona cap al sud. I entregar-lo als serveis secrets d’Algèria. Aquest era el pla que tenien els homes que, encaputxats, fa dues setmanes van segrestar el periodista algerià Hichem Aboud a la part alta de Barcelona. L’home, que fa anys que viu exiliat a França i és buscat per les autoritats del seu país per la seva crítica al govern algerià i la publicació de llibres i articles contra la màfia del règim i el sistema militar, va arribar a Barcelona i es va dirigir a una adreça al carrer de Raset, on va ser interceptat i introduït en un vehicle que va iniciar la fugida cap al sud. Segons ell i el seu advocat, els segrestadors, entre els quals hi havia un home senegalès i un home marroquí, tenien com a objectiu entregar el periodista amb vida a Algèria.

Objectiu: entregar-lo viu a Algèria

Fa anys que Aboud està en cerca i captura per aquest país, amb diverses ordres internacionals que la majoria de països no accepten, i que li permeten moure's lliurement per Europa. La sort, però, hauria canviat si els segrestadors haguessin aconseguit el seu objectiu i travessat l’estret i el mar d’Alborán. Els Mossos d’Esquadra van poder saber que es tractava d’un objectiu algerià quan van recuperar el mòbil de l’home al carrer de la Bonanova. Amb l’avís d’un possible segrest i la identitat de la víctima, es van activar els protocols d’alerta a altres cossos policials, en saber que el vehicle s’havia dirigit cap al sud, essent vist a la zona del Baix Penedès per l’AP-7. Els Mossos també sospitaven que el Range Rover es dirigia cap al sud després d’una identificació de persones sospitoses a la zona, amb antecedents al sud de la Península.

Durant la fugida es van aturar diverses vegades per posar gasolina, però la ruta va ser ràpida. En un principi, Hichem Aboud estava lligat de mans i peus i amb la boca tapada, però quan es van trobar amb retencions, li van retirar les subjeccions i el van amenaçar dient-li que, si els aturaven en un control, havia de dir que era amic seu. En un punt que no pot determinar, fins i tot van canviar de cotxe, sabent que la policia podia tenir la matrícula del vehicle utilitzat per fugir de Barcelona. En 24 hores, ja es trobaven a Lebrija, a la província de Sevilla, i l’objectiu era embarcar l’home en un vaixell per arribar a aigües internacionals i, des d’allà, portar-lo a Algèria.

Alliberat a Sevilla

El mal estat de la mar va retardar l’operació, i els segrestadors volien fer el primer tram amb una narcollanxa. Per atzar -segons la versió oficial- o amb la col·laboració de serveis secrets d’altres països del nord d’Àfrica, la Guàrdia Civil va interceptar l’embarcació i va poder alliberar l’home. El van trobar lligat de mans i peus, i va ser ell mateix qui va explicar qui era, demanant als agents que busquessin el seu nom a internet, amb la qual cosa la història va quadrar amb la informació que la policia catalana havia compartit amb la resta de policies de l’Estat. Fora de perill, l’home va ser traslladat a un centre mèdic, on, després de fer-li proves, va rebre l’alta i va declarar davant els investigadors de la Guàrdia Civil. Aquests van poder detenir dos dels implicats en el segrest, que coincidirien amb els que van ser vistos a Barcelona segons els testimonis del segrest. Aboud va tornar a París, on té la seva residència.

Lluny de rebaixar el seu to, el periodista assegura que continuarà lluitant contra la corrupció que, segons ell, està instal·lada al seu país. Reconeix que continuarà sent objectiu dels serveis secrets algerians i que aquests ho tornaran a intentar. Fa anys que ja van intentar capturar-lo, i les autoritats franceses ho investiguen. Assegura que no té por que el matin a França o en algun dels seus viatges, ja que creu que els serveis secrets el volen viu per entregar-lo al govern d’Algèria, ja que mort no té cap valor. A més, ha denunciat, a més de l’intent de detenció il·legal -que és com es tipifica concretament el delicte, ja que ningú va demanar cap recompensa o pagament per ser deixat en llibertat-, que els seus portals web, on publica diversos articles sobre la corrupció del govern del seu país i de la cúpula militar, són atacats. Hichem Aboud viu a París des que va escapar d’Algèria després de desertar dels serveis secrets del seu país, on havia servit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!