Seine-Port és un petit poble francès de 2.000 habitants situat a 1 hora i mitja de París que durant les darreres setmanes s'ha convertit en notícia per una controvertida decisió. El primer cap de setmana de febrer va celebrar un referèndum per prohibir l'ús dels telèfons intel·ligents als espais públics. La consulta es va resoldre amb 146 vots a favor i 126, en contra, és a dir, una victòria estreta, en una votació on va participar menys del 20% de la població. La pregunta que es feia als ciutadans era 'Dona suport a la nova guia comuna per al bon ús de les pantalles?' L'alcalde de Seine-Port, Vincent Paul-Petit, va afirmar que esperava un resultat més aclaparador, però també va reconèixer que molts consideren que la mesura és molt intrusiva. 

Es tracta del primer cop que un municipi pren mesures per lluitar contra la sobreexposició dels joves i els infants a les pantalles. Aquesta setmana l'alcalde, Vincent Paul-Petit, dictarà l'ordre que prohibirà els smartphones davant els centres educatius, als comerços, mentre es passeja pel carrer, i fins i tot, quan els veïns es trobin en un espai públic o associatiu. Tanmateix, la mesura no contempla cap sanció legal en cas d'incompliment del text. A més, l'ajuntament s'ha compromès a crear espais esportius i un cineclub per a nens i adolescents perquè puguin ocupar el seu temps lliure.

Divisió d'opinions

La mesura de prohibir els smartphones als espais públics de Seine-Port ha generat un gran debat entre els veïns. D'una banda, molts consideren que l'alcalde no té dret a intervenir en l'àmbit privat de les persones i en l'educació que cada família els dona als seus fills. A més, hi ha molts ciutadans que qualifiquen la mesura com a "ridícula". En canvi, a l'altra cara de la moneda se situen els veïns que han votat a favor que defensen que la imatge de tothom passejant amb els mòbils "fa por" i consideren que és preocupant que els joves i infants tinguin accés tan aviat a les pantalles. 

L'ordre inclou una sèrie de recomanacions per millorar l'ús de les pantalles que es fa a casa, com prohibir els infants que les facin servir a la seva habitació —sense supervisió—, al matí, a l'hora de dinar, abans d'anar al llit o només llevar-se. A més, l'ajuntament també recomana als pares no comprar un mòbil als menors de 15 anys. El consistori oferirà un telèfon senzill als futurs estudiants de secundària si els seus pares no els compren un telèfon intel·ligent fins al batxillerat. 

Prohibició de l'ús de mòbils a Europa

Europa fa temps que prova de combatre l'ús abusiu dels telèfons mòbils. Als Països Baixos des de gener de 2024, els telèfons mòbils estan prohibits a les aules, així com altres dispositius com les tauletes i els rellotges intel·ligents. França també va aplicar la prohibició l'any 2018 als centres de primària i secundària, amb l'excepció de raons pedagògiques o mèdiques, mentre en ensenyaments superiors la decisió es deixava en mans dels centres. Fa 3 anys que al Regne Unit aconsella que no s'utilitzin els mòbils a les escoles, però el govern britànic va anunciar la setmana passada una guia per prohibir l'ús dels mòbils als centres de primària i secundària d'Anglaterra, on té competències en educació. Itàlia també ho va prohibir el 2022. El govern italià va justificar la mesura perquè són un "element de distracció per a un mateix i per a la resta", a més d'una "falta de respecte als professors". Catalunya també s'hi ha sumat a aquesta mesura i a partir del curs vinent s'aplicarà a infantil i primària el curs vinent i a la secundària només es permetran amb finalitats educatives, tal com recomana la Unesco. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!