Un total de 42.535 estudiants s’han matriculat enguany a la prova d’accés a la universitat i aquest dimarts a les 9 h comencen els exàmens. La per alguns tan temuda Selectivitat arrenca un any més i s'allargarà fins dijous. L’estructura de la PAU continua sent la mateixa de sempre i es divideix en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d’estudiants i serveix per apujar nota. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes: Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història o Història de la Filosofia. En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 23 assignatures. Seguim en directe el transcurs de les proves, els nervis dels alumnes i les correccions dels primers exàmens.
- Horaris selectivitat 2024 a Catalunya: hores dels exàmens de les PAU
- Correccions Selectivitat 2024 en PDF: solucions dels exàmens de les PAU
- Quines calculadores es permeten a la Selectivitat 2024 i quines no?
- Quines són les alternatives per accedir a la universitat si suspenc la selectivitat 2024?
- Quines són les preguntes més repetides en els exàmens de Selectivitat 2024
- Què passa si t'enxampen copiant als exàmens de la Selectivitat?
- Reclamar nota de la selectivitat 2024: què pots fer si no estàs d'acord amb la puntuació?
En general, la majoria dels alumnes consultats per l'ACN que s'han examinat a la Facultat de Dret de la Universitat de Lleida han coincidit en el fet que la prova de castellà era "assequible". Un d'ells és l'Oriol Lapeña, que s'ha mostrat satisfet per com li ha anat perquè s'esperava que "fos més complicada" tenint en compte els precedents d'anys anteriors.
Els primers alumnes que han finalitzat l'examen de llengua castellana a la Facultat de Dret de la Universitat de Lleida (UdL) tenien cares de satisfacció, tot i que a alguns també se'ls podia intuir un punt d'incertesa que s'ha esvaït quan han compartit les respostes de l'examen amb la resta de companys que anaven sortint de l'aula.
En la part comuna de la prova de castellà s'ha demanat indicar si una de dues seqüències de parells mínims és agramatical o si hi ha un contrast semàntic; i escriure una seqüència gramatical semànticament coherent, fent servir verb transitiu, complement locatiu argumental, determinant demostratiu i adjectiu qualificatiu.
La prova de llengua estrangera, que ha començat a les 12 h, ja ha acabat. Els alumnes no hi han de tornar fins les 15 h.
La sombra del viento de Carlos Ruiz Zafón era el text que apareixia a l'opció A de l'examen de Llengua castellana i literatura de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) d'enguany. En l'opció B el text era un article d'Irene Vallejo titulat Jo fanàtica, aparegut a El País el 2023. Els estudiants han hagut de resumir el text de l'opció escollida i respondre preguntes.
L’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (Dislèxia/TDA-TDAH i altres) s’examinarà en el mateix tribunal que la resta d'alumnat del seu centre i disposa de 30 minuts més per realitzar cada examen i, en el cas d’alumnat dislèctic, s’apliquen criteris especials de correcció en les matèries de llengua.
Els alumnes estaran distribuïts arreu del territori en una trentena de poblacions que acolliran un total de 217 tribunals, quasi tots ells en campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en alguns centres de secundària on habitualment s’han fet PAU d’altres anys.
La validesa de la qualificació obtinguda en la fase general de les proves PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys. D’altra banda, en el procés de preinscripció universitària –que determina l’accés als estudis universitaris escollits– l’assignatura de modalitat examinada a la fase general també es tindrà en compte en la ponderació de la fase específica.
Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les proves PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat té un valor del 60% mentre que la fase general té un valor del 40%, sempre que l’alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.
Del total d’alumnes matriculats a la selectivitat d'enguany (42.535), 33.174 són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el batxillerat; 4.490 són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior (CFGS) que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica, i 4.871 són de matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys que no van fer les proves PAU, que volen millorar la seva nota o que només examinen assignatures de la fase específica).
L’estructura de la PAU continua sent la mateixa de sempre i es divideix en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d’estudiants i serveix per apujar nota.
VÍDEO | Aquest era l'ambient que es respirava al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona aquest dimarts a primera hora:
Pel que fa als canvis a les proves de castellà i català, els alumnes han explicat que els han preparat tant per respondre les lectures obligatòries com per a les preguntes més competencials. Per primer cop aquest any, però de forma transitòria a l'espera del model final de les noves PAU, els estudiants han pogut escollir entre dues preguntes sobre les lectures obligatòries i dues de més competencials.
El tret de sortida l'ha donat l'examen de Llengua castellana i literatura. Precisament ja en aquest primer examen s'han trobat un canvi: enguany han d'escollir dues de les quatre preguntes que se'ls donen i dues d'aquestes no seran sobre les lectures obligatòries. El mateix passarà dijous a la prova de català. Un dels estudiants que s'examinaven a la Pompeu, Daniel Fructuoso Martínez, ha valorat positivament "poder escollir".
A la UPF tot ha anat molt d'hora, poc després de les vuit del matí els estudiants que s'esperaven a l'exterior han pogut entrar a la universitat i, poc a poc, els han anat distribuint a les aules. Com sempre, se'ls ha cridat un a un i han hagut d'ensenyar el DNI per accedir a les classes. Un cop a dins, instruccions i emplenar el formulari per indicar si volien els enunciats en català o castellà -o aranès-. Aquest formulari només s'emplena aquest dimarts i serveix per a tots els dies.
VÍDEO | Els estudiants abans d'entrar a la primera prova de les PAU al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra:
🔴 Aquest és el document amb la correcció de l'examen de castellà que s'ha fet avui a primera hora:
🔴 Aquest és la prova de castellà que han fet avui els alumnes que s'examinen de la selectivitat:
Després de l'examen de castellà, a les 12.00 hores serà el torn de Llengua estrangera i a les 15.00 hores assignatures de la fase específica. Dimecres el primer examen serà el d'Història o Història de la Filosofia, a les 12.00 hores serà el torn de la matèria comuna d'elecció segons el batxillerat cursat i a la tarda novament matèries específiques. L'últim dia a les 9.00 hores faran l'examen de Llengua catalana i literatura, a les 12.00 hores noves matèries d'elecció i a la tarda matèries de la fase específica.
Del total d'alumnes que fan la selectivitat, 33.174 provenen del batxillerat, 431 més que l'any passat; i 4.490 de cicles formatius de grau superior, 296 més. A més, hi ha 4.871 alumnes de matrícula lliure, 89 més que en la convocatòria anterior. Hi haurà 217 tribunals i unes 2.800 persones involucrades en l'organització.