Canvis en el currículum. Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) d'enguany són les darreres que preguntaran a tots els alumnes sobre les lectures obligatòries que durant tant de temps havien estat protagonistes als exàmens. Un document difós pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) a les direccions dels instituts anuncia que aquest mateix òrgan juntament amb el Departament d'Educació han acordat que a partir de la convocatòria de la selectivitat de l'any vinent "ja no hi haurà lectures obligatòries" en les matèries comunes de Llengua Catalana i Literatura i Llengua Castellana i Literatura. Així, les preguntes sobre el contingut dels llibres només es mantindran per als alumnes que cursin les matèries de modalitat que són Literatura Castellana i Literatura Catalana.
Fins ara, tots els estudiants de batxillerat —tant els de la branca de ciència, tecnologia, humanitats i social— havien hagut d'afrontar preguntes sobre les lectures obligatòries als exàmens de selectivitat. En els últims anys, aquestes havien estat La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, i Aigües encantades, de Joan Puig i Ferreter, per a l'assignatura de català; per a la matèria de castellà, havien tocat Nada, de Carmen Laforet, i La fundación, d'Antonio Buero Vallejo. Ara bé, a partir de l'any vinent les lectures obligatòries només es mantindran per a aquells alumnes que cursen específicament Literatura Catalana i Literatura Castellana. El document inclou una llista d'obres que són susceptibles d'aparèixer a les PAU del 2025, si bé s'expressa també que "sobre el model actual de la prova es revisaran aquells aspectes que la puguin millorar d'acord amb la dimensió competencial del currículum".
En lloc d'interrogar tots els alumnes sobre aquestes obres, la selectivitat vinent preveu que en el bloc corresponent a literatura "es proposaran dues opcions amb breus textos al voltant dels quals es faran preguntes d'educació literària que, d'acord amb l'orientació del currículum, estaran centrades en aspectes temàtics (prenent com a base els tòpics literaris) de gènere literari, recursos literaris, etc.", segons especifica el document enviat als centres. Fonts del Departament d'Educació consultades per ElNacional.cat argumenten que "amb el nou currículum competencial, cada centre treballarà l'educació literària amb les lectures que consideri", mentre que la Conselleria proveirà un llistat de propostes. Per tant, afirmen que "no hi haurà una llista de lectures concretes obligatòries, però l'alumnat de batxillerat haurà de fer diverses lectures per consolidar les competències i els sabers necessaris, a proposta del centre". "La lectura a Batxillerat segueix sent obligatòria, tant a les matèries comunes com a les de modalitat", conclouen.
Crítiques per eliminar les lectures obligatòries
La decisió ha generat diverses crítiques sonades de diferents sectors de la societat, des de filòlegs i professors fins a alumnes. A les xarxes socials, nombroses persones han posat el crit el cel pel fet d'eliminar les lectures obligatòries dels examens de tots els alumnes.