La directora del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Anna Fontquerni, ha afirmat que "no hi ha cap voluntat de reorganitzar el servei d'helicòpters de forma estable a Catalunya". Arran de la polèmica sorgida per l'anunci dels canvis de base temporals, i especialment per les crítiques a la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta, la responsable d'emergències ha advertit que és un “tema de país i no una qüestió territorial", i que aquesta reorganització temporal només "busca assegurar l'assistència a tota Catalunya".

La directora del SEM ha remarcat que aquestes decisions s'han hagut d'adoptar perquè la concessionària ha incomplert el contracte, que estableix que quan es fa el manteniment d'una aeronau aquesta se substitueix per una altra, i que ha deixat Catalunya sense un dels seus 4 helicòpters medicalitzats. Segons Fontquerni, la solució pressa respon a "criteris de país" i garanteix l’assistència arreu. A més, ha apuntat que no descarten rescindir el contracte a la companyia.

Fontquerni ha explicat que la falta de paraula d’Eliance està ocasionant un "problema" al SEM, en no substituir els aparells quan toca. Diu que tot i que es tracta d’un servei “dinàmic”, sovint condicionat per altres contingències, com ara els canvis meteorològics, "la voluntat del SEM sempre és tenir quatre helicòpters" operant a Catalunya en tot moment. Per això ha deixat clar que “no hi ha cap voluntat de reorganitzar els helicòpters de forma estable a Catalunya”.

La prioritat és garantir que es cobreix tot el país

D’aquesta forma, ha detallat que sempre que hi hagi quatre helicòpters disponibles aquests s’ubicaran en les quatre bases habituals: Tremp, Mora d’Ebre, Sabadell i Girona, mentre que quan només n’hi hagi tres d’operatius, com està passant actualment, aquests aparells es distribuiran a les seus de Sabadell, Girona i Lleida. Fontquerni ha insistit que aquesta mesura és totalment “temporal” mentre durin les tasques de manteniment que està fent Eliance. "Les tres màximes prioritats són garantir la cobertura territorial de tot el país, l'atenció a la pediatria de crítics amb mitjans aeris a tota Catalunya, i l'atenció 24 hores amb mitjans aeris arreu", ha afegit.

La climatologia també dona problemes

D'igual manera, Fontquerni ha justificat que la manca d'helicòpters també es podria donar per motius climàtics, ja que per exemple durant un temporal de vent, algun dels aparells no poden operar des de la seva base habitual. Sense anar més lluny, aquest diumenge al matí, l’helicòpter de Móra d'Ebre no ha pogut enlairar-se a primera hora i anar a la base de Lleida perquè hi havia boira”, ha indicat.

Ha recordat que el mitjà aeri és “molt sensible a les inclemències meteorològiques” i ha explicat que és habitual que es donin situacions en què un aparell no estigui operatiu per algun motiu o en què més d'una aeronau hagi de desplaçar-se per prendre part en una mateixa emergència: “Això no vol dir que el SEM deixi d’atendre la ciutadania”, ha assegurat la cap d'emergències. En aquesta línia, ha recordat que el SEM disposa de 444 recursos operatius que poden mobilitzar-se en cas de necessitat i que només quatre d'aquests són helicòpters. 

Rescissió del contracte a Eliance

La responsable del SEM ha explicat que s’està fent un seguiment contractual estricte i ha indicat que no es descarta la possible rescissió de l’acord amb Eliance. “Evidentment, explorem tots els escenaris, però no ara, sinó que en els darrers mesos hem estat treballant en diferents escenaris per valorar quina és la millor opció per garantir l’atenció a la ciutadania”, ha afirmat.

Amb tot, ha reconegut les emergències sanitàries aèries viuen una situació “complexa” a escala internacional. A tot l’Estat només hi ha dues empreses que puguin prestar aquest servei, condiciona la presa de decisions: “Fa que totes les accions tinguin una temporalitat diferent de la que tindrien si es tractés d’un sector on hi hagués una concurrència important i es poguessin prendre decisions de forma fàcil i senzilla”, ha comentat.