El Senat, amb majoria del PP, recuperarà l’anomenat Premi Nacional de Tauromaquia que va ser eliminat pel Ministeri de Cultura, segons va anunciar el ministre Ernest Urtasun (Sumar) el passat 3 de maig. El ministeri va prendre la decisió de no convocar el guardó per l’edició del 2024 i iniciar els tràmits per fulminar-lo definitivament, amb l’argument que respon al “fidel reflex de les valoracions i sentiments de la societat”, ja que, durant els darrers anys ha anat a l'alça la preocupació pel benestar animal. Aquesta decisió va provocar una allau de reaccions contràries, especialment de territoris i partits polítics on se segueix impulsaran les corrides de toros, i fins i tot, inclouen la presència de menors, com és el cas de les Illes Balears, o a Ciudad Real, on promocionaven una cursa de braus on oferien entrades de franc a menors de 3 anys. Comunitats com la de Madrid, amb Isabel Díaz Ayuso, o la de Castilla-La Mancha, del socialista Emiliano García-Page, ja van anunciar que crearan premis alternatius des de les seves competències territorials.
Apel·lant a la llei de patrimoni cultural immaterial
El PP ha registrat una moció a la cambra alta en la qual demana al Govern espanyol que restitueixi el premi i convoqui el guardó per a aquest any. Per això al·ludeixen a la Llei 18/2013, que estableix que la tauromàquia forma part del patrimoni cultural immaterial. Així, en la seva moció, el PP sol·licita "garantir la conservació i la promoció del Premi Nacional, com a deure de l'Administració General de l'Estat, en coherència amb la condició de Patrimoni cultural immaterial històric espanyol de la tauromàquia”. A la moció, el PP proposa, així mateix, la creació d'un "Premi Senat per a la Tauromàquia", fins que es recuperi el suprimit i que concediria la cambra alta juntament amb l'Associació Taurina Parlamentària, els grups i les comunitats autònomes que es vulguin adherir.
El Premio Nacional de Tauromaquia va ser creat el 2011 per l’executiu que presidia José Luis Rodríguez Zapatero per afegir-lo als que ja es donaven de Belles Arts, Teatre, Música o altres disciplines artístiques. Es va establir una dotació econòmica de 30.000 euros, 10.000 més, per exemple, que els que rebien els guanyadors dels premis nacionals de Literatura. Ara, després de l’eliminació del guardó per part del ministeri que dirigeix Urtasun, diverses comunitats autònomes han plantejat la creació de premis que el substitueixin, com la d'Andalusia, Castella-la Manxa, Madrid, Aragó, Extremadura, el País Valencià o Castella i Lleó.
Escenificació al Parlament Andalús
Aquest dijous, precisament, el Parlament d’Andalusia va aprovar amb els vots de PP, PSOE i Vox, una iniciativa promoguda pels populars en defensa de la tauromàquia i que mostra el seu "rebuig més ferm" a l'eliminació del Premi Nacional per part d'Urtasun. Els populars van escenificar, a més, a la Cambra andalusa el suport a la tauromàquia amb la presència de toreros com Curro Romero, Francisco Rivera Ordóñez, Pepe Luis Vázquez, Manuel Escribano, Tato, Paco Ojeda o Fermín Bohórquez, entre d'altres, a més de ramaders, banderillers o empresaris de places toros.
Acte festiu i reivindicatiu i protestes a la Monumental
Precisament aquest dijous, dia Internacional de la Tauromàquia, es va celebrar a la plaça Monumental de Barcelona un polèmic acte festiu i reivindicatiu que va concentrar unes 200 persones, convocades per la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya, en qual també va participar el regidor del PP i candidat a l’alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera. En resposta a aquesta acció, una quarantena d’animalistes, convocats pel PACMA i Animal Save Barcelona, es van concentrar a la porta de la Monumental per protestar per aquesta polèmica festa. La concentració tenia com a objectiu reivindicar la "involució" que suposa l'acte "simbòlic" que es feia a l'interior de la Monumental, "fomentant la violència i intentant normalitzar la que s'exerceix contra els animals".