El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Suïssa per no limitar de forma "apropiada" les emissions d'efecte hivernacle i perjudicar així la salut de les dones grans. Es tracta d'una sentència històrica en el moviment per la lluita contra el canvi climàtic que neix de la demanda d'un grup de dones suïsses majors de 65 anys, les KlimaSeniorinnen, les quals denunciaven que el govern suís ha vulnerat el seu dret a la vida privada i familiar per les seves insuficients mesures contra l'escalfament global. "El canvi climàtic existeix i suposa una amenaça greu, actual i futura per als drets humans", afirma la sentència. És el primer cop que el TEDH condemna un estat per no implementar prou mesures contra el canvi climàtic. 

Fins al moment, el TEDH només s'havia pronunciat sobre casos molt concrets referents a danys ambientals, per exemple, si algun estat havia abocat residus incorrectament. Tanmateix, amb aquesta sentència, el tribunal es posiciona sobre la responsabilitat de les autoritats estatals a l'hora de prendre mesures  per "assolir els objectius de reducció de gasos d'efecte hivernacle".

Tot i que el Conveni Europeu de Drets Humans no consagra cap dret a un medi ambient saludable per se, Estrasburg ha escollit tres casos paradigmàtics per posicionar-se davant la creixent preocupació social pel clima. Només ha donat la raó a la demanda suïssa.

Tres casos per marcar jurisprudència 

Els tres casos que el TEDH havia triat com representatius per marcar jurisprudència inclouen el presentat per les KlimaSeniorinnen. En aquesta ocasió denunciaven Suïssa per no protegir el seu dret a la vida i al respecte per la seva vida i la vida familiar (articles 2 i 8 de la Convenció Europea de Drets Humans). En particular, al·legaven que les autoritats han fracassat en la seva responsabilitat per "introduir legislació adequada" i "mesures suficients i apropiades per assolir els objectius en la lluita contra el canvi climàtic".

El segon cas el presentaven uns joves portuguesos contra una vintena d'estats, entre ells Espanya. Concretament, acusaven tots els estats membres de la Unió Europea, el Regne Unit, Suïssa, Noruega, Rússia i Turquia. Els acusen de ser responsables de les "onades de calor i incendis forestals" provocats per l'escalfament global i que "impacten les seves vides, el seu benestar, la salut mental i les seves llars". A la seva demanda, els sis joves defensen que s'han violat alguns articles de la Convenció Europea dels Drets Humans, que inclou el dret a la vida o a no ser torturat. Finalment, l'últim cas, el TEDH estudia la demanda contra França d'un eurodiputat i exalcalde que veu en risc el seu poble per l'augment del nivell del mar.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.