Les mesures anunciades pel Govern de la Generalitat el passat mes de desembre van aixecar molta polseguera, especialment per part dels sectors més afectats, com ara instal·lacions esportives. Després de setmanes de diàleg, el Govern ha decidit modificar alguna d'aquestes restriccions, sent més flexible en alguns punts, però encara més restrictius en altres. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha advertit que s'ha adaptat el "Pla Especial de Sequera (PES) perquè la situació actual ha variat respecte al 2020", i amb l’objectiu d’optimitzar l’ús de l’aigua i poder garantir diverses activitats. A El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts 3 acords per modificar diverses mesures davant la imminent declaració d'emergència per l'actual situació de sequera. A continuació, s'enumeren les modificacions que el Govern ha fet de les mesures per pal·liar la sequera:
Jardins i zones verdes
L'ús de l'aigua per al reg de jardins i zones verdes tant de caràcter públic com privat, estarà prohibit. Tanmateix, el Govern contempla algunes excepcions en l'escenari d'emergència 1—200 litres per habitant i dia—, i emergència 2 —180 litres per habitant i dia.
- Reg públic de supervivència d'arbrat i jardins botànics amb aigua regenerades de depuradora o aigües freàtiques. A més, s'ha de regar en hores de baixa insolació i emprar la mínima quantitat d'aigua.
- En fase d'emergència 3, el reg amb aigua potable només serà per a la supervivència d’arbres de caràcter singular o monumental.
Camps esportius
Els camps de futbol i altres esports amb gespa tindran una sèrie de restriccions. El Departament de Salut aprovarà un decret perquè es pugui fer servir aigua regenerada o freàtica, ja que no suposa cap risc per a la salut. El reg de camps esportius de gespa natural per a l'esport federat, estarà permès durant la fase d'emergència 1, quan es compleixin uns requisits:
- Utilitzar aigua regenerada o aigües freàtiques.
- Estalviar un volum d’aigua equivalent a l’utilitzat en el reg mitjançant l'aplicació de mesures addicionals en la mateixa instal·lació esportiva.
- En cas d’arribar a la fase d’emergència 2, es podrà garantir el reg amb les mateixes condicions que la fase 1, però amb el tancament total de les dutxes.
- En la fase d'emergència 3, no es podran regar.
Piscines i dutxes
Després de l'allau de crítiques del sector de l'esport, s'han flexibilitzat algunes mesures que es van anunciar a finals del 2023. Tanmateix, es manté la prohibició a l'ompliment total o parcial de tota mena de piscines en fase d'emergència, excepte en alguns casos:
- En fases d'emergència 1 i 2, es permetrà el reompliment parcial de les piscines cobertes i de les descobertes d’ús durant tot l’any per a la pràctica esportiva federada que tinguin un sistema de recirculació de l'aigua.
- Si s'omplen les piscines, s'haurà de compensar l'aigua amb l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals, com tancar les dutxes.
- En fase d'emergència 2, per assegurar la compensació, s'hauran de tancar totalment les dutxes.
- En fase d'emergència 3, hauran de tancar les dutxes de tots els gimnasos i centres esportius, encara que no tinguin piscines.
- Es podran omplir i reomplir les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d'educació especial.
- Les piscines amb aigua de mar, es podran omplir totalment o parcialment sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament ni sanejament.
- La resta de piscines, tant d'hotels, càmpings o privades, estarà prohibit omplir-les en el moment en què s'entri en fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat.
- Un cop s'entri en fase d'emergència, quedarà prohibit l'ús de les dutxes de totes les platges catalanes.
- Prohibició d'activitats que impliquen l'ús d'aigua susceptible de consum humà, com ara les pistes de gel o les festes d'escuma.
Reducció de cabals mínims d'emergència de la Muga, el Ter i el Llobregat
- Reducció dels cabals ambientals en els rius Muga, Ter i Llobregat, un cop s'entri en fase d'emergència.
- Nous cabals mínims en tres trams: en el Llobregat a Sant Joan Despí nou cabal de 250 litres per segon; en el Ter des del Pasteral fins a la seva desembocadura seria de 600 litres per segon i la Muga, des de Pont de Molins fins al mar, un cabal de 40 litres per segon.
Altres mesures d'estalvi
A banda, també s'han afegit mesures d'estalvi que estableix el Pla de Sequera en l’escenari d’Emergència són totes les limitacions de les fases d’Alerta i Excepcionalitat, en diversos casos:
- Reducció del 80% del reg agrícola.
- Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials
- Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius.
- En tots aquests casos, els usos es poden complementar amb l'ús d'aigües regenerades.
- Dotació màxima de 200 litres per habitant i dia, que pot baixar fins als 160 en cas d’emergència extrema.
- El Govern podrà establir, excepcions puntuals a les limitacions/prohibicions per raons d’interès públic.