La sequera que pateix Catalunya i part de l'estat espanyol, en especial, durant aquest 2023, s'ha posicionat com un dels desastres climàtics més cars de l'any a escala mundial. Així ho apunta un informe publicat per l'ONG britànica Christian Aid, que situa la sequera del país com el novè fenomen més preocupant de l'any, que es classifiquen segons el cost de cada desastre natural en termes de renda per càpita.
L'informe analitza els 20 fenòmens meteorològics extrems més costosos de l'any, usant la base de dades mundial de desastres naturals, EM-DAT, i calcula el cost per habitant. Segons l'entitat, les conseqüències d'aquesta sequera ha costat 45 euros a cada ciutadà espanyol. Tanmateix, el cost està molt per sota de les xifres de les catàstrofes climàtiques que encapçalen la llista: els incendis a l'illa de Hawaii, ha suposat un impacte de gairebé 3.800 euros per habitant, i el tifó que va arrasar l'illa de Guam, a l'oceà Pacífic, amb 1.308 euros.
Floods, cyclones & droughts killed and displaced millions in places which have done little to cause the #ClimateCrisis.
— Christian Aid (@christian_aid) December 27, 2023
🚨 Analysis of 2023's top 20 costliest climate disasters reveals a 'global postcode lottery stacked against the poor'.
Find out more: https://t.co/AQjwCsmpP4 pic.twitter.com/ZwfeKTOPL2
Restriccions per la sequera
La sequera està provocant problemes a tota Espanya, però l'ONG ha posat el focus en el cas català, i ha destacat que les autoritats responsables s'han vist obligades a imposar restriccions a diversos municipis catalans. Al llarg del 2023, el consum d'aigua es va veure condicionat pel baix nivell dels embassaments, situats en mínims històrics, per sota del 17%.
El mes d'abril ha estat tradicionalment el quart més plujós de l'any a l'estat, però, en canvi, aquest any tampoc ho ha estat. Les pluges només van arribar als 14,2 litres per metre quadrat, que suposa només el 22% del que havia plogut aquest mes en les últimes tres dècades, al mateix temps que les temperatures superaven la mitjana en tres graus. L'informe també recorda que aquest any a Còrdova es va registrar la temperatura més elevada de la història durant un mes d'abril: 38,8 graus.
Desastres naturals a Europa
A escala europea, després d'Espanya, només s'ha colat a la llista les inundacions d'Emilia Romaña a Itàlia el maig passat. Malgrat que la de Catalunya és l'única sequera que apareix en el rànquing anual, que està dominat per desastres com inundacions i tempestes extremes. L'incendi de Tenerife, el més greu de 2023 i un dels més violents de la història d'Espanya, no apareix en aquest llistat. El 2023 ha estat un any complicat climatològicament parlant, va tenir l'arrencada més seca des de 1960. Les temperatures elevades de l'estiu van batre nous rècords històrics batent tots els rècords del segle XX. La sequera és un autèntic problema a Catalunya i el Govern té al cap decretar l'emergència per sequera de nou a partir de gener, la qual cosa comportarà limitar l'ús de l'aigua a 200 litres per habitant/dia.