La manca de pluges està frenant els naixements de tortuga mediterrània al Centre de Reproducció de l'Albera (CRT), a Garriguella (Alt Empordà). Segons ha explicat el tècnic del centre, Andreu Cufí, enguany han nascut menys d'un centenar quan habitualment neixen entre 300 i 400. "Ja estem a l'octubre i durant el setembre hauria d'haver nascut el gran gruix", ha detallat. En aquest sentit, ha indicat que el clima té una gran incidència en aquesta espècie perquè necessita que la terra estigui humida per poder sortir a l'exterior i, alhora, alimentar-se dels primers brots d'herba que deixen les precipitacions. Una altra de les hipòtesis que podria explicar el descens, però, és que les femelles hagin fet menys postes perquè no troben les condicions idònies.

Manca de pluges 

La sequera que va marcar el 2023 va provocar l'avançament del naixement i va provocar la mort d'alguns exemplars, que es van quedar secs a l'interior dels ous. Tanmateix, la manca de pluges està deixant un nou escenari: el descens dels naixements. Andreu Cufí ha detallat que de moment, aquest han nascut la meitat de les habituals. "Sumat amb tot el que va passar l'any passat i que aquest any no plou gaire, provoca que cada cop en criïn menys", ha afegit. A més, des del centre creuen que el fet que hi hagi poc aliment i que les condicions no siguin les òptimes pot haver propiciat que les tortugues facin menys postes. De fet, el centre té un centenar de tortugues d'aquesta espècie. D'aquest centenar, una setantena són femelles, que poden arribar a fer dues postes d'entre 3 i 5 ous cada vegada.

"Potser ja, de forma natural, estan detectant d'alguna manera que estem en un procés molt sec, i elles mateixes, potser s'inhibeixen una mica a l'hora de fer les postes. Veuen: no tenim recursos, no tenim menjar, no tenim on beure, no tenim les condicions adequades per fer els nius, potser, aquest any no en faig dues sinó una de tres o de quatre ous", ha explicat Cufí. Una altra de les opcions que plantegen des del centre és que alguns dels exemplars s'hagin quedat dins l'ou esperant un escenari més idoni. "Quan fa uns tres mesos que està a sota de terra, ja està completament formada, té un líquid dins de l'ou, que és el que l'alimenta. Com que veu que no hi ha prou humitat i la terra està dura per trencar l'ou, algunes decideixen quedar-se", ha explicat. 

Segons ha explicat el tècnic del centre les condicions idònies per sortir de l'ou és una terra humida provocada per un "bon ruixat" d'entre 30 i 40 litres. "La terra es torna més tendra i la poden trencar fàcilment perquè, al cap i a la fi, tenen unes ungles diminutes i han d'anar gratant a poc a poc per sortir a la superfície", ha remarcat Cufí. Aquestes pluges habitualment es produïen a l'agost o durant el mes de setembre, i facilitaven el naixement, alhora que creixien els primers brots tendres dels quals després elles s'alimenten. "Clar, aquestes condicions no s'han donat", ha lamentat Cufí. "Hi ha hagut alguns ruixats, però no han estat suficients". 

La temperatura determina el sexe de les tortugues

La sequera no només ha afectat els naixements sinó que també afecta el període d'hibernació d'aquesta espècie. "En principi no hauria de tardar, però és clar també portem una època que no sabem quan arriba el fred de debò i, a vegades, estem en ple novembre i les tortugues encara estan molt actives". El tècnic, a més, creu que tots aquests canvis "han vingut per quedar-se", tot i que també és possible que siguin cíclics. "El canvi climàtic ja és això: períodes de sequera extrema i petits episodis de molta precipitació", ha afegit. La temperatura és molt important per aquesta espècie, tant que fins i tot determina, el sexe. Quan la temperatura durant la incubació és inferior als 32 graus es formaran mascles mentre que si és superior, seran femelles. Per això, si la temperatura segueix augmentant podria provocar en els pròxims anys un augment de femelles entre els nous naixements.

Des del Centre, a més, remarquen que els canvis que està experimentant aquesta espècie no són aïllats. "Hi ha algunes espècies de tortugues exòtiques que ja pràcticament ni hivernen. Les aquàtiques, típiques de Florida, arriben el mes de gener i febrer i estan prenent el sol tan tranquil·lament a les bases que tenim", explica Cufí.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!