El Govern espanyol i les autonomies van aprovar ahir dimecres les pautes que marcaran la gestió de la pandèmia el curs vinent. La ministra d'Educació, Isabel Celáa, va informar de l'acord, que es va prendre en el si del Consell Interterritorial de Sanitat. Avui, des de les conselleries d'Educació i Salut s'ha enviat als centres educatius el Pla d'actuació per al pròxim curs que s'aplicarà a Catalunya.
No caldrà distància mínima
Segons ha explicat la ministra Celáa, el govern espanyol i les comunitats han acordat mantenir els reforços educatius, els grups bombolla i la mascareta el curs vinent. Unes mesures que han servit, segons ha explicat la ministra, perquè el 99,6% de les aules funcionin amb normalitat i només el 0,01% dels centres hagin hagut de tancar arran de la pandèmia. "Espanya està al capdavant dels països europeus que han perdut menys dies de classe", ha assegurat en declaracions a la premsa.
Tal com indica el Pla d’actuació per al curs 2021-2022, a les escoles catalanes, la mascareta serà obligatòria a partir dels 6 anys, es mantindran els grups estancs de convivència, o grups bombolla, a les aules i la necessitat de mantenir la neteja i la ventilació a les aules. La gran novetat és que no caldrà distància mínima en el grup estable, com tampoc serà necessari prendre la temperatura als alumnes.
Aposta per la presencialitat
D'altra banda, es permetrà la interacció al pati entre els diferents grups de convivència, això sí, amb mascareta. També es podrà intercanviar materials entre l’alumnat i es valorarà la revisió de la mascareta en funció de la pandèmia.
La principal continuïtat de les mesures vigents l’actual curs és el manteniment de la presencialitat a totes les etapes educatives. També serà necessari una rentada constant de mans per part d’alumnat i professionals, en aquest sentit, el document justifica la mesura assegurant que "s’ha demostrat que és de les més efectives per preservar la salut". "Per tant, es garantiran als centres educatius diversos punts de rentada de mans així com dispensadors de gel hidroalcohòlic", afegeix.
Un protocol "viu"
El text planteja la possibilitat de canvis pel que fa a la mascareta. Així, en funció de la immunitat assolida amb la vacunació, el context epidemiològic i la normativa vigent, pot variar el seu ús de cara al pròxim curs. Una idea també compartida per la ministra Celaá, la qual ha destacat que el protocol que s'ha acordat "és viu" i s'ajustarà als diferents contextos que es poden produir.
Tot i que, el curs vinent, en els centres catalans, no caldrà mantenir la distància mínima d'1,5 metres entre persones d'un mateix grup, sí que serà obligatòria en el cas que terceres persones s’hagin de relacionar amb aquests -docents i altres professionals de suport educatiu- o en cas que diferents grups s’hagin de relacionar entre si.
Els alumnes podran portar joguines
Una altra mesura que canvia és la de poder portar joguines o intercanviar material entre l’alumnat, que fins ara no estava permès. El pròxim curs, els alumnes podran tornar a portar joguines a l’escola i fer servir material compartit a l’aula.
Començar a vacunar a adolescents
La setmana passada l'executiu espanyol va remetre a les comunitats l'esborrany de les mesures, han estat aprovades. Aquest partia de la premissa que les mesures que s'han aplicat durant el present curs han funcionat correctament, però recordava que encara no s'ha definit com es farà la vacunació infantil i que no se sap com afectaran l'evolució de la pandèmia les variants detectades.
Durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no ha descartat que es pugui vacunar contra la Covid-19 el col·lectiu de joves d'entre 12 i 16 anys abans de començar el curs vinent, el mes de setembre. La mesura, però, està a l'espera de l'aprovació de l'Agència Europea de Medicaments (EMA). Als Estats Units ja s'aplica.