A menys d’un mes per Sant Jordi, i amb el regust agredolç de la diada de l’any passat, Catalunya ja es prepara per celebrar entre mascaretes el dia del llibre i de la rosa. Fins ara, hi havia molts interrogants sobre la taula, però aquest dijous el Procicat ja ha aprovat el pla que detalla com s’haurà de desenvolupar la jornada.
Segons el document, avançat pel diari Ara, com a regla general, tots els actes de Sant Jordi 2021 hauran de fer-se amb aforaments controlats i mesures de seguretat. A més, es demana descentralitzar els esdeveniments i fer-los, preferiblement, a l’aire lliure.
Les parades
Les parades de roses i llibres hauran d’estar a dos metres de distància entre elles i hauran de tenir cues separades d’entrada i de sortida on també es respecti la separació entre ciutadans. Les zones estaran perimetrades i l’aforament serà d’un màxim del 50%. El topall màxim serà de mil persones a l'aire lliure i de 500 en espais tancats.
Pel que fa a les signatures dels autors, es podran fer, però s’hauran de realitzar seguint aquestes mateixes normes i netejant constantment les superfícies. En aquest sentit, es demana que els autors vagin fent desplaçaments a diversos punts per tal de no centralitzar les signatures en un mateix lloc.
A més d’aquestes mesures, també caldrà disposar de gel desinfectant per als clients i la mascareta, òbviament, serà obligatòria en tots els espais.
Un Sant Jordi de cinc dies
D'altra banda, per tal d’evitar aglomeracions, es permetrà que tant llibreries com floristeries puguin col·locar parades exteriors des del dia 21 fins diumenge 25. La condició és que cada establiment ha de tenir una persona destinada a controlar que es garanteixin les mesures de seguretat.
Es tracta d’una qüestió que ha de gestionar cada ajuntament i des del Procicat es proposa que cada municipi faci un decret o tràmit de concessió de llicència d'ocupació de la via pública per permetre-les. Tot i això, queda en mans dels consistoris.
Només professionals
Com a novetat, enguany només es permetrà muntar una parada a les editorials, llibreries i floristeries, a excepció dels municipis amb menys de 5.000 habitants, on les entitats sí que podran vendre. De fet, algunes ciutats com Tarragona ja havien establert aquesta norma abans del pronunciament del Procicat.
Una diada descentralitzada
Amb aquestes directrius sobre la taula, ara cada municipi busca alternatives per celebrar aquest Sant Jordi tan atípic. A Barcelona, l’Ajuntament ja busca espais perimetrals per evitar les habituals aglomeracions de Passeig de Gràcia; a Reus, l’acte central enguany es farà a la plaça del Mercadal; Girona ho farà a la Copa i a la capital de les Terres de Ponent, com a la majoria d’indrets del país, encara s’ha de concretar.