El jove activista Pol Serena ha assegurat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona que va tirar dos cops una ampolla de plàstic buida contra els antiavalots dels Mossos el 21 de febrer del 2019 en una vaga independentista a Barcelona. Durant la seva declaració en el judici ha dit que volia que la policia s'allunyés per poder marxar de l'estació de Rodalies de la plaça Catalunya, i en cap cas volia fer mal als agents, ja que l'ampolla no es podia dirigir amb força contra ningú. Tot i així, un agent va resultar ferit lleument, i per això la fiscalia li demana vuit anys de presó i 2.370 euros entre multes i indemnitzacions per desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions lleus. La Generalitat li demana sis mesos de presó i 227 euros d'indemnització.
Els fets van passar el 21 de febrer del 2019, en el context de la vaga general convocada en contra de l'inici del judici de l'1-O al Tribunal Suprem. En l'escrit d'acusació, la fiscalia sosté que juntament amb l'altre acusat pels mateixos fets, van baixar a les vies del tren entorpint la circulació "actuant de forma concertada i amb el propòsit comú d'atemptat contra la pau pública". Afegeix que aquesta acció va provocar afectacions en 27 trens i retards de 294 minuts.
La fiscalia, en la seva intervenció, ha dit que van fer llançaments de "tot tipus d'objectes", i concreta que Serena va llançar una llauna de cervesa que va impactar al braç dret d'un agent, una altra llauna de cervesa va impactar al cap d'un altre agent amb casc, i una ampolla d'aigua a un tercer agent que va esquivar el llançament. A conseqüència dels llançaments, segons el text de l'acusació, dos agents van resultar ferits, ambdós van tardar tres dies a recuperar-se, però van poder treballar amb normalitat. En concret, un agent va patir lesions a la cuixa esquerra i l'altre va patir contusions a l'avantbraç dret. Quatre mesos després dels fets, dues patrulles dels Mossos van anar a detenir Serena a casa seva.
Durant el judici, el jove, que ara té 20 anys, ha explicat que va baixar al vestíbul de l'estació, però no pas a les vies del tren perquè un cordó policial ho impedia. Quan els Mossos que tancaven l'accés des del carrer van començar a retrocedir, els manifestants van avançar. Serena va trobar al carrer una ampolla d'aigua de plàstic buida i la va llençar contra la línia policial. Van seguir avançant i aleshores va tornar a trobar la mateixa ampolla a terra una mica més endavant. La va tornar a llençar, aquest cop enlaire. Ha negat que tirés cap llauna de cervesa i ha dit que l'ampolla no va fer mal a cap agent perquè gairebé no pesava i no es podia direccionar.
Segons ell, només volien que els antiavalots deixessin espai per marxar i això va fer quan va tenir l'ocasió, ha relatat. "Tothom tirava objectes, era un acte de defensa sense intenció de fer mal, cansats que ens donin cops a les manifestacions", ha explicat. De fet, segons ell, els mossos van carregar almenys tres vegades contra els manifestants.
Els mossos l'assenyalen com a "molt agressiu"
Alguns antiavalots que han declarat sí que l'han identificat com un dels que els va tirar objectes contundents, i altres han explicat que el van identificar posteriorment en imatges extretes de xarxes socials obertes, ja que Serena formava part de la colla castellera dels Capgrossos de Mataró, on vivia. De fet, un dels mossos ha relatat que Serena estava "molt agressiu" cap a ells i instigava la resta de manifestants a tirar objectes a la línia policial.
Els Mossos que han declarat no han pogut identificar l'altre acusat com a autor de cap desordre públic, i ell mateix ha negat haver participat en els aldarulls, i per això la fiscalia ha retirat l'acusació. La Generalitat no l'acusava. El magistrat president l'ha absolt 'in voce' al final del judici, que ha quedat vist per a sentència només per a Pol Serena.
Desenes de persones han acompanyat Serena fins les portes de l'Audiència per mostrar-li el seu suport, entre les que hi havia dirigents d'Esquerra --com Oriol Junqueras i Marta Vilalta--, així com representants de Junts per Catalunya, la CUP i Òmnium Cultural, entre d'altres.