La secció tercera de l'Audiència Provincial de Pontevedra ha estimat parcialment la demanda presentada per l'exnarcotraficant Laureano Oubiña contra Atresmedia, Bambú Produccions i Netflix Internacional i ha ordenat retirar l'escena de sexe protagonitzada pel personatge d'Oubiña a la sèrie Fariña. En la sentència, l'Audiència ha declarat que les entitats denunciades només han vulnerat el dret a la intimitat personal d'Oubiña en l'escena on se'l veu amb la seva segona dona, morta anys després, amb la qual comença la sèrie. El tribunal entén que aquesta escena no està emparada per “la llibertat creativa innegable dels creadors i productors de la sèrie”. A més, hauran de pagar una indemnització de 15.000 euros, tot i que, queda molt lluny dels 1,5 milions d'euros que Oubiña reclamava als responsables de la producció.

L'escrit argumenta que els 15.000 euros són una quantitat "adequada" perquè el mal moral "és limitat", però que tampoc es poden obviar els beneficis que s'han aconseguit amb la sèrie "d'àmplia difusió internacional". La defensa del contrabandista demanava 1,5 milions al·legant que la vida del seu client "havia empitjorat des de l'emissió de la sèrie". Tanmateix, la sentència encara es pot recórrer davant el Tribunal Suprem. En el cas d'Atresmedia, la justícia també imposa que es publiqui la sentència a l'informatiu de les 21:00 hores d'Antena 3, presentat per Vicente Vallés, en cinc dies posteriors a la fermesa de l'actual dictamen. 

Carlos Blanco es Laureano Oubiña a Fariña
L'actor Carlos Blanco interpretant a Laureano Oubiña a la sèrie 'Fariña' / Atresmedia

Dret a la intimitat

La resolució de l'Audiència de Pontevedra assenyala que l'escena que demanen retirar "no és d'interès" argumental per a la trama "més enllà de recollir la superposició i coincidència de les seves dues relacions de parella i coneguda pública ruptura matrimonial". En aquest sentit, considera que no hi ha un interès públic en "aquest restringit aspecte de la seva vida íntima familiar". La sentència ordena eliminar de totes les seves plataformes aquesta primera escena de "sexe explícit" que manté el personatge del traficant —representat per l'actor Carlos Blanco—, amb l'actriu Eva Fernández, que encarna a la seva segona dona, Esther Lago. Així doncs, la justícia sosté que és "una innecessària intromissió i lesió en la intimitat" de Laureano Oubiña, en mostrar una escena en "l'àmbit familiar, la seva relació de parella, reservat i no exposat, sobre el qual el seu personatge públic no es projectava i en el qual la ficció i trama de l'obra, en el seu aspecte creatiu, no requeria entrar". L'Audiència considera que encara que Oubiña sigui un personatge de projecció pública el seu dret a la intimitat "no es dilueix totalment", ja que aquest aspecte de la seva vida "sí que gaudeix de protecció conforme al dret a la intimitat". 

Tanmateix, només li ha donat la raó en alguns aspectes de la demanda, ja que, la defensa de l'exnarcotraficant denunciava que el contingut de la sèrie resulta "insultant, injuriós i descalcificador" per a la seva persona, tal com el va plasmar el seu advocat en el seu recurs. I va retreure que Fariña el representa com una persona "brusca, violenta i ignorant, capaç d'amenaces especialment greus" a causa d'unes certes escenes de la sèrie. Així, la sentència apunta que només la primera escena, a l'inici del capítol 1, és la que ha de ser retirada en considerar que és "innecessària" i "només buscava enganxar al teleespectador a la trama". L'escrit exclou una petició de retirar altres escenes sexuals d'altres capítols. La polèmica escena en qüestió, el personatge d'Oubiña i l'actriu que representa Esther Lago, protagonitzen una relació sexual que és interrompuda bruscament perquè la Policia deté al narcotraficant en el marc de l'Operació Nècora, dirigida pel llavors jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón. De fet, un actor que interpreta al magistrat en la sèrie, irromp en l'escena en descendir des d'un helicòpter en el pazo en el qual s'estaven produint les relacions sexuals. 

Sèrie de ficció

Sobre la resta d'arguments presentats per la defensa d'Oubiña, l'Audiència de Pontevedra els rebutja totalment en considerar que "la col·lisió" entre la llibertat de creació artística i el dret d'honor, a la llibertat i la mateixa imatge, l'Audiència apunta que una obra que està "inspirada en la realitat" no es pot pretendre que la seva "exigència de veracitat" sigui igual que la que s'exigeix a un documental o un treball periodístic. "En tot cas, el que exposa la sèrie, del que part i posa sobre la taula de l'espectador és, amb caràcter general, la coneguda problemàtica del tràfic de drogues i la situació a Galícia en el lapse temporal que presenta, barrejant fets reals amb ficció narrativa i creació artística, sense que la repercussió al senyor Oubiña, identificat en ella, sigui molt diferent de la que ell mateix i les seves conductes li van oferir en relació amb aquest moment". I conclou, que la imatge que la sèrie presenta d'Oubiña no "és molt diferent" de la que ell mateix i les seves conductes han mostrat durant dècades. 

escena sèrie Fariña
Una escena de la sèrie 'Fariña' / Europa Press