Set de cada deu persones a Espanya creuen que la digitalització i el comerç electrònic fomenten la lectura, segons l'estudi 'Hàbits de Lectura, Escriptura i Consum de Nous Formats Digitals a Espanya', realitzat per Ipsos i en col·laboració amb la Fundació Ortega-Marañón, amb l'objectiu de conèixer els hàbits de lectura dels espanyols i com s'han vist influïts per l'aparició de formats digitals, que aquest dilluns va presentar Amazon, amb motiu del Dia del Llibre.

L'informe, que segons va explicar la companyia s'emmarca en el seu compromís per donar suport i promoure la lectura i l'escriptura, reflecteix una consolidació de la tecnologia i les eines digitals com a aliada de lectors i escriptors ajudant-los a accedir a tota mena de llibres i a descobrir i gaudir de la lectura.

D'acord amb Federico Buyolo, director cultural de la Fundació Ortega-Marañón, "l'enquesta posa en relleu que els joves, que continuen mantenint uns nivells alts de lectura, donen més importància a les xarxes socials en la seva experiència com a lectors, però, continuen valorant molt positivament la dimensió social i emocional de la lectura gràcies a les Biblioteques i les recomanacions personals. D'altra banda, s'observa que les diferències de lectura entre les grans ciutats i les ciutats més petites estan marcades per l'accés a les tecnologies i la disponibilitat d'espais per a la lectura comunitaris".

El 80% es declara aficionat a la lectura, destacant especialment els joves d'entre 25-34 anys (86%). Gairebé un terç dels espanyols (32%) té una citació diària amb la lectura, mentre que un altre 32% dedica 3-4 dies a la setmana a aquesta activitat.

A més, gairebé la meitat de la població llegeix més de cinc llibres a l'any (51%). Malgrat això, els "superlectors" continuen sent minoria: només 2 de cada 10 llegeixen més de 15 llibres a l'any. A més, s'aprecia una bretxa territorial als índexs de lectura entre les poblacions més petites (entre 30.000 i 100.000 habitants) i les grans ciutats (més de 300.000), amb una diferència de més de quinze punts percentuals entre el nombre de lectors que llegeixen més de cinc llibres a l'any (44% vs. 60%).

Gairebé set de cada deu enquestats (69%) consideren que la tecnologia fomenta la lectura, sent els joves d'entre 18 i 24 anys els més propensos a considerar la tecnologia un facilitador de l'accés a llibres. Entre les principals fortaleses que s'associen a la tecnologia, els enquestats destaquen que ofereix eines, com a aplicacions o dispositius, que faciliten l'accés a la lectura (28%), permet accedir a tota mena de llibres de manera senzilla (24%) i llegir en diferents formats i moments (14%).

Respecte a l'impacte del comerç electrònic, un 77% dels enquestats reconeix que ha facilitat l'accés als llibres, tant per l'amplitud del catàleg disponible (44%) com per la comoditat de rebre els llibres en qualsevol lloc i de forma ràpida (33%), sent els habitants de poblacions petites (menys de 30.000 habitants) els que més valoren aquesta accessibilitat (39%). La xarxa logística d'Amazon permet arribar al 100% dels codis postals a la península i a més del 90% en dos dies. A més, gairebé una cinquena part dels enviaments que Amazon realitza són a poblacions de menys de 10.000 habitants i més d'una tercera part de les comandes de llibres s'envien a codis postals sense llibreries. No obstant això, el model d'accés continua sent omnicanal, ja que 6 de cada 10 lectors combinen el comerç electrònic amb la compra en establiments físics.

Paper i format digital

Encara que el llibre en paper continua sent el format més popular, la convivència amb l'entorn digital és cada vegada més freqüent: el 40% dels lectors ja combina el format tradicional amb el digital. Les principals raons per triar el format digital són la comoditat durant els viatges (43%) i la possibilitat d'emmagatzemar una gran quantitat de llibres (38%).

Entre els qui llegeixen en format digital, un 30% afirma que ha incrementat el seu ritme de lectura anual, sent aquest increment d'entre 5 i 10 llibres per al 41%. Els lectors d'entre 25 i 34 anys són els que més han incrementat el seu ritme de lectura gràcies als nous formats (45%).

Els audiollibres continuen augmentant la seva popularitat i més de la meitat dels enquestats els escolta o voldria provar-los. L'edat es converteix en un factor determinant, sent els joves de 18 a 34 anys els més oberts a utilitzar aquest format i els majors de 65 anys els que menys interès mostren en ell.

La possibilitat d'acomplir altres tasques mentre gaudeixen de la literatura és el motiu principal per escoltar audiollibres per a un 41% dels enquestats, seguida de l'emoció que aporta aquest format a la narració per a un 32%. Per a tots ells, Amazon ofereix Audible, un dels creadors més importants i distribuïdors d'entreteniment en àudio de primera qualitat amb més de 100.000 audiollibres, pòdcasts i Originals d'Audible.

Entre els principals motius que impulsen la lectura destaquen l'entreteniment (69%), el benestar personal (56%) i l'aprenentatge (50%). Al contrari, la falta de temps (39%) es consolida com el principal obstacle per dedicar més temps a la lectura. Respecte al moment preferit per gaudir d'un bon llibre, els espanyols llegim, sobretot, abans de dormir (59%) i durant el cap de setmana (26%).

El misteri, amb un 45%, s'erigeix en el subgènere favorit, seguit de les novel·les històriques (30%) i els llibres de fantasia (28%). A més, gairebé la meitat dels lectors s'ha aficionat més a la lectura gràcies als còmics (46%).

A l'hora de triar què llegir, les recomanacions continuen sent fonamentals: un 58% es deixa guiar per consells d'amics o familiars, i un 38% valora els suggeriments en llibreries o biblioteques. No obstant això, les xarxes socials guanyen terreny, especialment entre els joves d'entre 18 i 34 anys. Instagram (38%), YouTube (30%) i TikTok (25%) destaquen com les plataformes preferides per descobrir llibres i seguir contingut relacionat amb la lectura.

Dins d'aquestes plataformes, el contingut favorit dels lectors per obtenir recomanacions literàries són les ressenyes i crítiques sobre un llibre (65%), seguit de les entrevistes amb autors (29%) i els vídeos amb sinopsis atractives (25%).

Les subscripcions digitals també estan transformant la forma en què els espanyols accedeixen a la lectura. L'estudi revela que el 65% dels enquestats considera que aquests serveis fomenten l'hàbit lector, amb quatre de cada deu usuaris que asseguren que ha augmentat el seu ritme de lectura entre 5 i 10 llibres a l'any.

El 37% de les persones que han utilitzat serveis de subscripció de llibres afirma que els han permès explorar nous gèneres i autors, xifra que s'eleva fins al 51% en el cas dels joves d'entre 18 i 24 anys, els més propensos a explorar el catàleg d'aquestes plataformes.

Amazon va assenyalar que Kindle Unlimited permet als clients llegir tot allò que desitgin des de qualsevol dispositiu, cosa que els permet triar entre milions de llibres electrònics i explorar diferents gèneres literaris i autors. A més, els clients Prime poden gaudir d'una selecció d'ebooks, audiollibres, revistes, còmics i manga inclosos en la seva subscripció Prime.

Autopublicació

Espanya és també un país d'escriptors, amb gairebé la meitat de la població (47%) que es declara aficionada a la lectura. Tanmateix, només un 19% publica els seus textos, sent les xarxes socials (9%) el principal canal. Els espanyols escriuen, sobretot, per posar els seus pensaments per escrit (55%) i per diversió (45%). Al contrari, només un 13% declara que ho fa perquè vol dedicar-s'hi professionalment. I és que la població es mostra poc optimista quant a la possibilitat de viure de l'escriptura: el 60% dels enquestats considera que viure d'això és poc realista.

En aquest context, la digitalització es consolida com una aliada no només de la lectura, sinó també de l'escriptura, gràcies a l'aparició d'eines d'autopublicació que han democratitzat l'accés a la publicació literària, tal com assegura el 61% dels enquestats.

Amazon va indicar que els serveis d'autopublicació com Kindle Direct Publishing (KDP), l'eina d'autopublicació d'Amazon, s'han convertit en una oportunitat perquè els autors i autores donin a conèixer el seu treball, però també per als lectors que volen descobrir novetats literàries. "Gràcies a KDP, tant autors novells com consolidats poden posar les seves obres en format digital i imprès a l'abast de lectors de tot el món en qüestió de minuts, conservant el control editorial de la seva obra i els drets d'autor".