Almenys set països europeus han modificat les seves consignes per viatjar als Estats Units i han demanat als seus ciutadans que extremin les precaucions després de la detenció d’alguns turistes i des que l’administració de Donald Trump ha endurit la seva política migratòria. França, Alemanya, Dinamarca, Finlàndia, el Regne Unit, Noruega i Islàndia han introduït nous avisos als seus viatgers sobre el risc de detenció i deportació si se salten les normes d’estrangeria dels Estats Units. Espanya també alerta del risc de deportació per incomplir les lleis d’immigració dels Estats Units, però no és conseqüència de les noves polítiques nord-americanes, donat que no ha actualitzat les seves recomanacions des de finals de gener.
Experiències recents
Alguns turistes alemanys, francesos i britànics han patit incidents durant els seus viatges, com els que van patir Jessica Brösche i Lucas Sielaff, que van ser deportats després d’haver estat setmanes detinguts en pèssimes condicions i sense explicacions raonables. Aquests dos ciutadans alemanys van quedar atrapats quan van intentar accedir al país i les autoritats nord-americanes van comunicar-los que se'ls denegava l'entrada i els enviaven a un centre de detenció, un cas que va ocupar molts titulars i que alerten del que li podria passar a altres viatgers europeus.
Els turistes de la major part d’Europa, inclosa Alemanya, gaudeixen en general de la possibilitat de viatjar sense visat als Estats Units durant un màxim de 90 dies. Però amb l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca el passat gener, el govern dels EUA està aplicant una política molt estricta en matèria migratòria que està afectant els turistes europeus. Els Ministeris de Relacions Exteriors recorden l'obligació de respectar estrictament les normes d'ingrés als Estats Units i criden l'atenció sobre el fet que només les autoritats nord-americanes decideixen en última instància l'admissió o no d'un viatger, encara que aquest tingui documents vàlids.
"Els viatgers només haurien d'entrar als Estats Units amb una ESTA o visat vàlid que correspongui a la finalitat prevista de la seva estada. Els antecedents penals als Estats Units, la informació falsa sobre el propòsit de la seva estada, o fins i tot un lleuger excés en la seva estada a l'entrada o la sortida, poden comportar l'arrest, la detenció i la deportació", adverteix ara el ministeri d'afers exteriors alemany a la seva web. Un ESTA o una visa no garanteixen automàticament l'entrada als Estats Units i les autoritats poden, en última instància, decidir admetre o no una persona al seu territori, recorda la diplomàcia alemanya.
També la premsa britànica va informar sobre detencions de turistes. Segons la BBC, una jove britànica va estar reclosa 19 dies en un Centre d'Immigració i Duanes dels EUA (ICE, per les seves sigles en anglès) després de ser detinguda a la frontera amb el Canadà. Els seus pares van explicar que ha quedat "traumatitzada" en ser encadenada de "mans, cames i cintura". El Regne Unit va emetre la setmana passada un nou advertiment sobre les conseqüències d'incomplir les lleis d'immigració dels EUA.
Advertències a les persones trans
Alguns països, com França, Finlàndia, Dinamarca i Noruega, alerten específicament dels problemes que poden trobar-se les persones trans i recorden que els Estats Units van emetre una nova ordre executiva el 24 de febrer que nega el reconeixement dels canvis de sexe. Per això, aquests països alerten als seus ciutadans que demanin un visat o permís per visitar els EUA que les autoritats estatunidenques poden denegar-lo "si el sexe actual del sol·licitant, tal com consta al seu passaport, és diferent del que se li va assignar en néixer".
França va publicar les noves recomanacions en la matinada de dimarts en les que alerta que els transgènere francesos podrien ser rebutjats si tenen la menció X en el seu passaport o si han canviat de sexe, i els convida a “verificar els canvis eventuals o les noves mesures adoptades”. "En particular, per a les noves sol·licituds de visats o d'ESTA [autorització electrònica de viatge], cal destacar que s'ha afegit una secció que requereix, en virtut del decret presidencial del 20 de gener del 2025, indicar el 'sexe en néixer'", explica el ministeri.
Per la seva part, el Ministeri de Relacions Exteriors danès va actualitzar divendres els consells per als ciutadans transgènere que decideixen viatjar als Estats Units. "Si té la menció de gènere X al seu passaport o ha canviat de sexe, es recomana contactar amb l'ambaixada nord-americana abans del viatge per confirmar les regles aplicables", va indicar divendres la diplomàcia danesa. En el mateix sentit, el ministeri exterior finlandès també alerta que si el gènere indicat al passaport d'un sol·licitant no coincideix amb el seu sexe de naixement, la seva sol·licitud de permís de viatge o visa pot ser rebutjada, i Noruega també alerta sobre el fet que les autoritats nord-americanes només reconeixen el sexe d’una persona en néixer, i les persones que hagin canviat de sexe estan convidades a contactar amb l’ambaixada abans de viatjar. A Islàndia, la cancelleria treballa amb l’organització Stamtökin’78 per emetre consells dirigits específicament a les persones LGTBI+, i demana a aquesta comunitat que extremi les precaucions si viatgen als Estats Units.