El setmanari La República ja és als quioscos d'arreu de Catalunya aquest dissabte 28 d'abril amb un número zero encapçalat per una entrevista a Carles Puigdemont des de Berlín: "Si alguna cosa està guanyant a Catalunya és la república", afirma el president cessat a la interviu, on també carrega contra Felip VI: "El 3 d'octubre el rei va abdicar en públic". La capçalera, de 64 pàgines, compta igualment amb articles d'opinió del president d'Òmnium, Jordi Cuixart; la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; i del president de l'AMI, Josep M. Cervera. El nou mitjà, liderat per Carles Ribera i amb Pere Bosch de director adjunt, està editat per la societat laboral Maig 2011 –també impulsora de L'Esportiu i L'Econòmic- i neix amb la voluntat d'explicar "a foc lent i amb profunditat" els nous escenaris polítics que s'obren. La República es podrà trobar regularment als quioscos cada dissabte a partir del 26 de maig i els diumenges es distribuirà de forma conjunta amb El Punt Avui.
Vinculat a El Punt Avui
De fet, la quinzena de periodistes que formen la plantilla de La República provenen majoritàriament de El Punt Avui –que a principis d'any va presentar un ERE amb l'acomiadament de 45 treballadors i el tancament de la seu de Barcelona- i compartiran redacció amb els professionals de la seu gironina del diari. El director del nou setmanari, Carles Ribera, ha estat cap de redacció d'El Punt –on es va incorporar l'any 1991-, vicedirector del diari El Punt Avui i cap de gabinet del conseller Santi Vila. En les últimes eleccions, va ser candidat de Junts per Catalunya per Girona. Per la seva banda, el director adjunt, Pere Bosch, es va formar a El Punt, va ser alcalde de Banyoles (1999-2007) i diputat al Parlament per ERC (2006-2015) abans de tornar al diari d'Hermes Comunicacions.
Publicació per a la república
"Catalunya no és, encara, una república, però hi ha una Catalunya republicana formada per més de dos milions de ciutadans que se senten còmodes amb aquest concepte", va assenyalar el propi Carles Ribera en una entrevista el passat 17 de març a El Punt Avui. Ribera assenyala que La República vol ser "un punt de referència" per a aquesta Catalunya que ha interioritzat el republicanisme "amb normalitat, en un sentit polític i sobretot cívic". "En molts països hi ha diaris i revistes que porten aquest nom amb tota naturalitat. Per què no a Catalunya?", es preguntava en veu alta Ribera. "A la República apostarem per un gran tema treballat i extens, amb un tractament específic. El gènere del reportatge també hi serà molt present, tant en l’àmbit nacional com en el social i l'internacional. Hi haurà entrevistes en profunditat", va detallar el seu director. "També apostarem per seccions innovadores, com ara La República Jove, destinada inicialment a un públic concret. Explicarem un tema, com ara el Brexit o el Maig del 68, d'una manera visual i entenedora", va afegir Pere Bosch. "La participació del lector serà un dels aspectes clau. Volem fomentar-la i, per això, farem quatre propostes en el web. Volem fer que La República sigui de proximitat", va finalitzar Ribera.
Dedicat als presos i als exiliats
L'article que encapçala el setmanari, del seu director, Carles Ribera, està centrat en els presos, i acaba amb una afirmació combativa: "No permetrem que la ficció s'imposi a la realitat". L'editorial apunta que la nova publicació s'adreça a la "Catalunya republicana" en "un dels moments més perillosos de la seva història". En la seva entrevista, Puigdemont, des de Berlín, reconeix que la UE no ha demostrat voluntat d'intervenir a Catalunya, tot i que l'afer afecta a un nombre molt important de ciutadans europeus. A desgrat de tot, mostra la seva confiança en que "tot això acabi, i acabi bé". Puigdemont manifesta una gran desconfiança cap al govern de Madrid, i afirma que "el 155 quedarà, encara que l'aixequin formalment". Tot i això, afirma la necessitat de formar govern, per tal d'usar "qualsevol espai per tal de fer país".
Crida a la cohesió
L'article de Jordi Cuixart, escrit des de Soto del Real, en nom dels nou presos polítics, posa èmfasi en què "mai hem deixat d'abraçar l'esperança i la llibertat perquè, com els set exiliats, no hem comès cap delicte i mai renunciarem a la nostra lluita pacífica pel dret a l'autodeterminació. Cuixart apunta que no es pot normalitzar la por i l'autocensura. Recorda que "res serà igual" després de l'1 d'octubre, un acte d'empoderament popular i d'autoestima col·lectiva". I fa ara una crida a Òmnium per usar la cultura com a eina de transformació social i de cohesió. La República també inclou una crònica sobre l'exposició, al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, de l'obra Presos polítics a l'Espanya contemporània, l'obra que va ser censurada a la Fira ARCO.
Felicitació presidencial
Carles Puigdemont, des de Berlín, ha volgut felicitar l'aparició del nou mitjà amb una piulada a Twitter, en la que juga amb el nom del setmanari.