El nou volcà de La Palma fa tres setmanes que està en erupció. Una que a més és molt violenta i destructiva. En aquest temps la morfologia de l’illa ha canviat dràsticament i la vida dels canaris també. 

Fins al moment s'ha comptabilitzat que la lava ha arrasat 525 hectàrees. La columna de cendra i gasos ha arribat a una altura de 3.500 metres i el delta de lava continua estenent la seva superfície i avançant en la profunditat de la mar, segons Efe. No obstant això s'ha corregit el càlcul estimat de la seva superfície i s'ha fixat en 34 hectàrees, enfront de càlculs anteriors que ho aproximaven a les 40 hectàrees.

Per la seva banda la colada segueix causants estralls en terra ferma i hi ha zones en què l'amplada de la mateixa supera els 1.500 metres. Segons el sistema europeu Copernicus, l'erupció ha destruït fins a la data 1.186 construccions, i 95 més estan en risc.

Sense final a la vista 

Més de vint dies escopint lava i el fi no s'augura a l'horitzó. El nou volcà de Cumbre Vieja ja ha superat en dies d'erupció el darrer volcà que es va activar a les Canàries, l'any 1971. No només està sent una erupció llarga sinó violenta. 

El dissabte passat la potència de l'erupció va provocar que la cara nord del con del volcà s’ensorrés parcialment, la qual cosa ha suposat l'emissió de colades en diverses direccions, les quals han generat nous danys al seu pas i dificulten el moviment dels equips de científics a la zona.

Todoque condemnat

L'ensorrament de la cara nord del con volcànic ha arrossegat més lava i destrucció que ha impactat directament sobre Todoque. Les noves colades han acabat per destruir totalment les poques edificacions que quedaven en peu al nord del barri de Todoque, segons ha informat aquest diumenge l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan).

La lava ha travessat la carretera LP-213 i previsiblement anirà en paral·lel a la que primigèniament va cobrir aquesta zona, i acabi buscant la sortida per la part nord de la muntanya de Todoque.

Alta sismicitat

Com si el trencament del con volcànic i el consegüent augment de la lava que s'expandeix per illa no fos prou, l'activitat sísmica segueix sent elevada. A diferències d'altres etapes de l'erupció on els terratrèmols eren més espaïts i lleus, actualment l'activitat sismològica és notablement major. 

No tot és dolent, si bé la sismicitat segueix sent elevada en nombre, però és fonamentalment amb terratrèmols localitzats entre 10 i 15 quilòmetres de profunditat i fins i tot a més de 20, i de fet, ha subratllat el director tècnic del Pevolca, el més profund registrat ahir es va situar a 35 quilòmetres. 

 

Imatge principal: Noves colades de lava s'escampen per La Palma després que el con del volcà s'hagi desmembrat / Europa Press