L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat aquest dimecres l'estat d'emergència per sequera a l'aqüífer de Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes, tot afectant un total de 24 municipis repartits entre l'Alt Empordà (22) i el Baix Camp (2) —uns 26.000 habitants. La previsió és que la mesura entri en vigor la setmana vinent, un cop es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i el país entri oficialment per primera vegada en emergència per la manca de recursos hídrics. Però, quines són les severes restriccions d'aigua per als 24 municipis en emergència per sequera?

L'escenari sovint es declara quan les reserves baixen per sota del 16%, de manera que es generalitzen les restriccions a tots els usos per garantir l'abastament per al consum humà amb caràcter prioritari. Així doncs, s'estableix una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema. Quedi clar que s'apliquen totes les limitacions de les fases d'alerta i excepcionalitat amb els afegits següents:

  • Supressió del reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
  • Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg).
  • Prohibició de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats).
  • Prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça.
  • Prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.
Mesures escenari d'emergència sequera Catalunya. Laura Cercós
Les severes restriccions d'aigua per als 24 municipis en emergència per sequera / Laura Cercós

Els 24 municipis afectats

És a dir, que sota l'estat d'emergència per sequera s'estableix un màxim de 200 litres per habitant i dia i queda prohibit l'ompliment total o parcial de qualsevol mena de piscina; el reg de zones verdes i jardins excepte per supervivència d'arbrat singular; la neteja de vehicles; la neteja de carrers i façanes amb aigua potable; omplir qualsevol font ornamental i llacs artificials; i l'eliminació de pols en l'aire amb aigua. En granges, l'aigua potable queda limitada a abeurament, neteja d'animals i del recinte.

Com havíem dit, aquestes severes restriccions afecten un total de 26.000 habitants. Amb l'aqüífer Fluvià-Muga en mínims històrics que no es veien des del 2009, la comarca més afectada és la de l'Alt Empordà —amb 22 municipis en emergència: Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. En el cas del pantà de Riudecanyes (al 6%), al Baix Camp els dos municipis afectats són Riudecanyes i Duesaigües

 

Imatge principal: l'estat actual del pantà de Riudecanyes / ACN