El sexe canvia amb els anys? De quina manera? Hi ha postures sexuals per a cada edat? Existeix l’asexualitat a partir dels 50? Al voltant del sexe sempre hi ha hagut mites i tabús però el que està clar és que no té o hauria de tenir una data de caducitat. “La sexualitat és una cosa inherent en l’ésser humà, no té una causa per desaparèixer”. Així de clar parla la sexòloga Montse Iserte, que recorda que només cal adaptar-se als canvis. “Ja no hem de viure el sexe amb una finalitat reproductiva. Abans estava mal vist, i es deia que no podies mantenir relacions sexuals perquè podries quedar-te calb o bé et podrien sortir granets”, detalla. “Sempre s’ha volgut culpabilitzar el plaer”.
Iserte exposa que una dona arriba a la seva esplendor sexual als 40 anys “perquè es ve de generacions que han patit una repressió”. I què passa, doncs? Que els complexes es deixen a un costat i “hi ha un alliberament”. “Les dones saben més què volen i què no volen, es coneixen més”, detalla. Per tant, les imatges que deixen entendre que només les parelles joves poden mantenir relacions sexuals són un mite. “El sexe no té edat”, subratlla.
Malgrat tot, la sexòloga comenta que hi ha alguns factors com la menopausa, la disminució del desig sexual o que costi més d’arribar a l’orgasme que entren en joc. Però també els homes experimenten canvis, com per exemple, que els costa més tenir una erecció. “Pel sexe no necessites el penis, la penetració és el que menys importa. Als 80 potser tens una erecció cada setmana i no cada 3 hores com quan ets jove. Necessites més estímuls, tot va més lent”.
“Quan tenies 20 anys potser amb la teva parella acceptaves certes coses però quan fa 30 anys que practiques sexe potser ja no ho acceptes perquè n’estàs cansat”. I afegeix: “potser ho deixes amb la teva parella i hi ha un moment d’alliberació. Com quan canvies de col·legi, pots fer-ho amb l’etiqueta que ja tens o bé canviar”.
Joguines i postures sexuals als 50
Pel que fa a les joguines, Iserte exposa que no n’hi ha d’específiques per als 50. Tot i que reconeix que el que sí que hi ha és més poder adquisitiu. “Fa més temps que practiquen sexe i per tant, els ve de gust innovar incorporar coses noves”, ressalta. “Per exemple, hi ha homes que busquen joguines prostàtiques, els joves normalment no o són més reticents. Els joves ho tenen tot per endavant, no cal començar amb joguines”.
Un altre tema que preocupa és el de les postures sexuals. “A mesura que et vas fer gran surten dolences, ara et fa mal el genoll o no pots fer segons què perquè et fa mal el maluc. No es tenen les mateixes forces ni s’aguanta el mateix”, assegura.
De fet, alguns estudis demostren que, en una relació heterosexual, la postura dominant de l’home sobre la dona predomina durant la joventut però en una etapa de més maduresa és justament al revés. “Sobretot molt inclinades per facilitar l’orgasme amb el fregament”. I d’aquesta manera, Iserte recorda que cal remarcar molt el fet que moltes dones no arriben a l’orgasme amb la penetració. “Cal incidir molt perquè en totes les edats hi ha la creença que la dona només hi arriba amb la penetració. La gent ho veu com una cosa molt normal però no és així”, conclou.