Shakira torna aquest dilluns a Barcelona, no per fer un dels seus multitudinaris concerts, sinó per seure al banc dels acusats. L’Audiència de Barcelona jutjarà la cantant colombiana, acusada de defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda, simulant no residir a Espanya del 2012 al 2014 i ocultant ingressos mitjançant un entramat amb seu en paradisos fiscals. La Fiscalia demana 8 anys i dos mesos de presó per Shakira Isabel Mebarak Ripoll, a més d’una multa de 23,7 milions d'euros i 18 anys i un mes sense rebre incentius fiscals. També són acusacions l’Advocacia de l’Estat (que representa els interessos d'Hisenda) i la Generalitat, que li reclamen impostos que consideren no pagats. L’advocat de Shakira, Pablo Molins, per contra, demana la seva absolució: sosté que la Fiscalia fa un càlcul erroni en indicar que viu a l’Estat espanyol des de finals del 2011 en lloc del 2014 (fiscalment es resideix a un país si es passa 183 dies allà) i també sosté que les acusacions tenen un “afany recaptatori” i volen “un càstig exemplaritzant” perquè Shakira és famosa a escala mundial.
Amb tot, les acusacions i la defensa han mantingut un contacte permanent en els darrers mesos i no es descarta que el primer dia del judici s’anunciï un acord, segons fonts jurídiques properes al cas. Hi ha 200 periodistes de 40 mitjans acreditats per seguir el judici a l'Audiència de Barcelona, i un centenar per seguir-ho telemàticament, segons el gabinet de premsa del TSJC. És el judici mediàtic de l’any, equiparable al que es va viure amb el de Messi i el seu pare, condemnats a 21 mesos de presó per frau fiscal, el 2016.
Hi haurà pacte?
Hi hagi pacte o no, s'ha programat que el judici comenci a les 10 del matí de dilluns a la secció 6 de l’Audiència de Barcelona. El tribunal és format pels magistrats José Manuel del Amo Sánchez (president i ponent), Paula Ramon Vidal i Laura Gómez Lavado. L’acusada pot seure al banc dels acusats o al costat del seu advocat, com es permet en els darrers anys per garantir millor el dret de defensa. I quin és el desacord perquè acusacions i defensa no pactin? Tot es resumeix a diners: Hisenda vol que Shakira aboni tot el que li reclama d’un dels exercicis fiscals -que es dirimeix en un procés paral·lel al penal, a la via del contenciós-administratiu- i així s’avindria a rebaixar-li la petició de condemna perquè no entri a presó si és finalment condemnada. Les altres acusacions també ho acceptarien.
Quan declara Shakira?
La secció sisena de l’Audiència de Barcelona ha programat 12 sessions del judici. Dilluns s’han programat les qüestions prèvies i que declari Shakira. En aquest moment, pot anunciar que ha arribat a un acord i el judici s’acabaria el mateix dilluns amb una condemna de conformitat. O si no hi ha acord, la cantant pot acollir-se al dret de només contestar a les preguntes del seu advocat i del tribunal. Si el judici continua, s’ha programat que declarin un total de 117 testimonis (entre ells el seu exmarit, Antonio dela Rúa), proposats per totes les parts, els dies 20, 22, 23, 28, 29 i 30 de novembre; els pèrits d’Hisenda, el 4, 5 de desembre, i els informes finals de les parts, els dies 11, 12, 13 i 14 de desembre.
A més, el president del tribunal, José Manuel del Amo, ha ofert la possibilitat que Shakira només assisteixi al judici per a la seva declaració i després s’absenti, tal com va fer amb l’exjugador del Barça Neymar Jr., a qui va jutjar i absoldre, com al club blaugrana i als expresidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu. I podria fer el dret a l’última paraula a través de sistema telemàtic. Tota persona que ha de ser jutjada ha de justificar la seva petició d’absència, com ara la laboral o per malaltia, i el tribunal l’ha d’acordar. Sempre s’ha indicat, però, que els famosos tenen un tracte preferent per part dels tribunals, tot i que també s’ha de garantir la seva seguretat.
Arguments de la defensa
Shakira —que ha anat a viure a Miami amb els seus fills, en separar-se de Gerard Piqué— ja ha pagat els 14,5 milions que l'Agència Tributària li exigia —més altres tres milions en interessos— per un suposat frau fiscal comès entre els anys 2012 i 2014, segons recorda la seva defensa, del despatx Molins Defensa Penal, que ha assumit el cas al final del procediment. La defensa sosté que la cantant era resident fiscal a les Bahames des del 2004 i fins a finals del 2014, i no pas des de finals del 2011, com diuen les acusacions, i considera insòlit que fixés la residència allà “per defraudar vuit anys més tard a la Hisenda Pública espanyola”. També aclareix que des del 2011 hi ha un acord d’intercanvi d’informació entre ambdós països i les Bahames ja no és considerat un paradís fiscal per les autoritats espanyoles.
A més, destaca la seva labor filantròpica a través de la fundació Pies Descalzos i América Latina en Acción Solidaria. Pels seus compromisos musicals i de gires mundials, Shakira “s’ha vist obligada durant la seva carrera a desplaçar-se constantment per multitud de països i va adoptar un estil de vida itinerant, fins a finals de 2014, que va fixar la seva residència a Barcelona” per qüestions familiars. Shakira va tenir el seu primer fill, Milan, el gener de 2013, i a Sasha, el 2015.
S’hi insisteix que des de l’any 2011 fins a l’actualitat, la cantant ha pagat 104 milions d’euros en impostos (a més de recàrrecs i sancions), dels quals 90 milions han estat abonats a la Hisenda pública espanyola. També es fa èmfasi que durant el 2011, Shakira va estar només 60 dies a l’Estat espanyol. Fins i tot, sosté que l’Agència Tributària hauria recorregut “a mesures vulneradores del dret de la intimitat, com ara requeriments a centres mèdics, per obtenir informació reservada de cites i resultats analítics. I assegura que té proves “fefaents”, que cada un d’aquests anys investigats no va estar més de 183 dies a l’Estat espanyol.
Les acusacions i nova querella
Per contra, la Fiscalia de Barcelona sosté que té proves fermes contra Shakira i que va defraudar Hisenda. A més, a finals de setembre passat, la Fiscalia de Delictes Econòmics, encapçalada per Carmen Martín, va comunicar que ha presentat una nova querella contra la cantant: li reclama 6,6 milions d'euros per dos delictes contra la Hisenda Pública per l'IRPF i l'impost de patrimoni de l'exercici 2018.
La Fiscalia va confirmar aquesta segona querella al juliol, però no va fer públiques les quantitats reclamades fins que la cantant colombiana, que ara viu a Miami, tingués la documentació. En concret, la fiscal sosté que la cantant va deixar d’ingressar a Hisenda 5.304.139 euros per l’impost de l’IRPF de l’exercici 2018, més 773.600 euros per l’impost de Patrimoni. Quantitats, que més els interessos sumen 6,6 milions d'euros.
La sala de vistes, blindada
De forma excepcional, no es permet l'entrada de periodistes a la sala de la secció 6a de l'Audiència de Barcelona, on es jutjarà Shakira, ni que es facin fotografies a l'inici, com és habitual. La sala, certament, és molt petita. Però és una excepció tancar-la perquè les vistes són d'audiència pública. Amb tot, el gabinet de premsa del TSJC ha muntat un ampli dispositiu, amb quatre sales al Palau de Justícia, perquè els mitjans de comunicació puguin seguir a través de pantalles, el judici, i també de forma telemàtica.
I, veurem si Shakira entra per la porta principal del Palau de Justícia o d'amagat, com va fer en els jutjats d'Esplugues de Llobregat, on va anar a declarar per la primera querella. Precisament, com la cantant viu ara a Miami, la Fiscalia no s'ha oposat que declari per la segona querella per frau fiscal de forma telemàtica.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!