Aquest dijous hi ha hagut polèmica als Jocs Olímpics de París 2024 per la victòria de la boxejadora algeriana Imane Khelif davant la italiana Angela Carini en la categoria femenina de 66 quilos. Després de tan sols 46 segons de combat, Carini ha abandonat en rebre un fort cop de ple a la cara per part de la seva rival i tot seguit, plorant, ha afirmat que es retirava per la seva salut, perquè mai havia rebut un cop així. A l'algeriana Khelif, visiblement més alta i forta que la seva rival, se l'ha identificada com a una dona intersexual, per la qual cosa va ser desqualificada del campionat del món de boxa del 2023, per no complir amb els criteris físics que marcava l'Associació Internacional de Boxa (IBA) en tenir nivells més alts de testosterona pels habituals en la majoria de dones. El Comitè Olímpic Internacional (COI), però, sí que ha donat el vistiplau a la seva participació als JJOO de París i considera "arbitrària" la restricció de l'IBA. Aquest dijous, el COI ha refermat la seva decisió, argumentant que tothom té el dret de practicar esport sense discriminació.

Arran d'aquest episodi amb la italiana Carini, Khelif ha estat objecte d'atacs per part de grupuscles conservadors com la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, o el vicepresident italià Matteo Salvini, el president argentí, Javier Milei, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, o l'escriptora i reconeguda activista contrària a les persones transsexuals J.K. Rowling, que han afirmat que la boxejadora és transsexual, la qual cosa no és certa, i al·leguen que no se li hauria de permetre participar en les competicions de dones. Khleif per la seva part, s'ha identificat sempre coma dona i sempre se l'ha tractada com a tal al seu entorn.

Imane Khelif se l'ha identificada com a persona intersexual —la 'I' del col·lectiu LGBTI—. Què vol dir això? D'acord amb l'Alt Comissionat pels Drets Humans de Nacions Unides, la intersexualitat és un terme per referir-se a les persones que tenen cossos que no coincideixen estrictament ni amb el que es considera masculí ni amb el que es considera femení, que queden en un espectre intermedi entre el tradicional binarisme home-dona. L'ONG de salut sexual Planned Parenthood aclareix que la intersexualitat pot manifestar-se de naixement i de moltes i diferents maneres: persones amb genitals, òrgans interns o trets físics que no s'ajusten a les categories tradicionals de masculí i femení —com tenir genitals masculins i òrgans interns i hormones femenines—, o tenir dels dos a la vegada —com tenir teixit ovàric i a la vegada testicles—, o combinacions de cromosomes que no són les tradicionalment associades a home (XY) i dona (XX), per exemple XXY. Es tracta d'un fenomen relativament estès —l'1,7% de la població mundial, segons l'ONU— i normal dins de la diversitat en la qual pot manifestar-se la biologia humana.

La intersexualitat usualment es pot identificar al moment de néixer: per exemple, quan els genitals que presenta el nadó no són els que els metges esperaven veure. Tot i que també depèn de com es manifesti aquesta intersexualitat, que pot ser de moltes maneres visibles o no, pot passar que a una persona no li ho identifiquin fins a la pubertat, quan es doni un desenvolupament físic determinat, o pot ser que una persona visqui tota la seva vida sense descobrir que ho és. Usualment, quan un nadó intersexual neix i s'identifica al moment, la família i els metges li assignen un sexe determinat i després amb la criança li construeixen el gènere esperable a aquest, amb el qual la persona se sol identificar posteriorment. A vegades, aquestes persones poden passar per cirurgies o tractaments hormonals en algun moment de la seva vida, si així ho decideixen. Fer-ho en nadons sense que ho puguin decidir i si no hi ha una qüestió mèdica de salut que ho requereixi és una pràctica que l'activisme pels drets d'aquestes persones censura. De fet, Amnistia Internacional i Nacions Unides denuncien que es facin aquestes intervencions no voluntàries per "normalitzar" l'aspecte de les persones intersexuals als cànons que la societat tradicionalment espera.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!