Es calcula que més de 20.000 fidels van desfilar davant el fèretre del papa Francesc en el primer dels tres dies que romandrà exposat a la Basílica de Sant Pere. És tal la quantitat de persones que volen acomiadar-se del sant pare que la Santa Seu va decidir ampliar l'obertura de la basílica fins a les cinc de la matinada. El pontífex estarà exposat fins al divendres a les 19.00 hores, quan es procedirà a la clausura per preparar el funeral previst al matí de dissabte. Els fidels han anat desfilant enfront del fèretre, alguns s’agenollaven o es persignaven en senyal de respecte, i han retut homenatge al Papa des d’una distància prudencial, que els ha permès poder veure alguns dels símbols que amaga tant el fèretre com les seves vestimentes, algunes pròpies del protocol i altres que han estat peticions específiques de Francesc. Hi ha hagut, però, algun cas en què s’han saltat el rígid protocol, com el de sor Geneviève Jeannigros, una monja amiga del papa Francesc, que es va apropar silenciosament a un dels laterals de la zona on es trobava exposat el papa per resar i plorar en silenci. Una de les condicions que va introduir el papa Francesc va ser que aquesta exposició pública de les seves restes no tingués un espai privilegiat per autoritats, perquè volia que hi hagués un accés igualitari entre tots els fidels que volguessin acomiadar-se d’ell.

El fèretre

La primera imatge visible del Papa és la de les seves despulles en l’interior d’un taüt senzill de fusta amb interior de zinc, forrat de vellut carmesí, un element que no formava part de les seves especificacions originals. Francesc havia renunciat a ser enterrat en un triple taüt com marca la tradició: el primer de fusta de xiprer, el segon de plom i el tercer, el que realment es veu, de fusta de roure. Volia un fèretre més humil, simplement de fusta, en consonància a l’austeritat que ha mantingut durant tot el seu mandat. El que si va especificar és que el taüt tingués un revestiment de zinc, un metall que ajuda a conservar els cossos durant dècades perquè mantenen l’ambient microbiològic i químic del cos intacte durant molt de temps, i fa que la descomposició del cos sigui molt més lenta. El cos del Papa va ser preparat per forenses de l’Institut de Medicina Legal de la Universitat de roma, que van extirpar les vísceres per garantir una adequada conservació del cos durant els dies d’exposició. El Papa va deixar escrit que volia que el taüt romangués obert i que descansés sobre una plataforma de fusta amb un lleuger pendent, però va renunciar al cadafal, una plataforma elevada adornada amb elements simbòlics i decoratius, com els coixins sobre els quals descansaven els fèretres dels seus predecessors. En el taüt es col·loca una ”escriptura” (document que resumeix el seu pontificat), medalles i monedes encunyades durant el seu pontificat.

El fèretre (Europa Press)
El fèretre (Europa Press)

La casulla vermella

El Papa està vestit amb una casulla vermella, una túnica litúrgica que simbolitza tant l’amor i la compassió com la sang vessada de Crist i el martiri. És una vestimenta utilitzada en ocasions solemnes com el Diumenge de Rams i el Divendres Sant. La casulla de Francesc és senzilla, sense adornaments i és reutilitzada, és a dir que no ha estat confeccionada exclusivament pel funeral, mantenint l’estil auster de Francesc, que sempre ha rebutjat l’ostentació. El Misal Romà (nº 346) estableix el vermell per les exèquies del papa i cardenals, amb un doble significat, d’una banda, l’entrega evangèlica, com a guia espiritual que “dona la vida per Crist”, i com a símbol de redempció, recordant que la sang de Crist redimeix fins i tot al pontífex, que es reconeixia públicament com a “pecador”.

El pal·li blanc i els claus de crist

Es tracta d’una estola blanca de llana amb 6 creus negres símbol de l’autoritat pastoral, que simbolitza el pasturatge espiritual i la unió amb el poble cristià. Evoca la humilitat de Crist, que carrega amb la humanitat i la responsabilitat pastoral de guiar el ramat. Es confecciona amb llana de bens beneits pel Papa el 21 de gener, festivitat de Santa Agnès en el Palau Episcopal, i la tradició marca que el pal·li que utilitza el Papa està confeccionat per les monges benedictines de Santa Cecília a Roma. Sobre el pal·li també descansa una peça daurada que representa els claus de Jesucrist.

pal·li blanc (Europa Press)l
El pal·li blanc (Europa Press)l

La mitra blanca sobre el cap

El papa Francesc porta una mitra blanca adornada amb un rivet daurat. Es tracta d’un tocat alt, rígid i puntegut, que és símbol de dignitat episcopal, la santedat i l’autoritat papal. La mitra que porta Francesc és senzilla, sense adornaments, i reutilitzada d’anteriors ocasions. En altres ocasions, els papes han portat una tiara que s’imposava en el ritual de coronació del pontífex i en algunes ocasions especials, com la benedicció urbi et orbi. El papa Pau VI va ser últim que la va utilitza en 1963.

Mitra (Europa Press)l
Mitra (Europa Press)l

Les sabates negres gastades

El papa Francesc va rebutjar tradicionalment les sabates vermelles papals, en l’hora de la seva mort ha estat conseqüent, optant per les sabates negres gastades que ha utilitzat durant el seu pontificat, una mostra més de la seva senzillesa. Són unes sabates de cuir negre, de disseny llis, sense adornaments. Els papes, però, solen utilitzar sabates de color vermell, una tradició medieval, que simbolitza la sang dels màrtirs, el sacrifici dels cristians perseguits. Els seus predecessors com Benet XVI, van mantenir el vermell com a símbol de continuïtat històrica, però Francesc va reservar el vermell només per litúrgies específiques i va eliminar tot element que associés el papat amb privilegis mundans. Les seves sabates negres, la creu de plata i la sotana sense brodats van reforçar la seva imatge de “papa del poble”.

L’anell de plata

El papa Francesc llueix un anell senzill de plata que utilitzava des de la seva època com a bisbe de Buenos Aires, i no l’Anell del Pescador, símbol de l’autoritat del Papa, que durant el pontificat va usar en comptades ocasions i que ha de ser destruït després de la mort del pontífex per evitar que sigui utilitzat de manera fraudulenta. L’anell que porta Francesc és el que el va acompanyar durant dècades, i ha estat un reflex del seu estil auster i la seva identitat pastoral, prioritzant la humilitat sobre els símbols del poder. De fet, l’Anell del Pescador de Francesc estava confeccionat amb plata daurada, no d’or massís. Les restes de l’anell s’utilitzen per fer l’anell del següent Papa, però quan Francesc va assumir el seu pontificat, el papa emèrit Benedicte XVI no havia mort, així que va ser confeccionat un nou anell.

Anell del papa Francesc
L'anell del papa Francesc

El rosari de comptes negres

El papa Francesc porta entre les seves mans un rosari de comptes negres com a símbol de devoció i oració constant. El rosari ha estat un element present en els funerals d’altres papes, des de Pau VI. El que porta Francesc és un discret, amb els comptes de color negre en una cadena platejada i un petit crucifix. El rosari representa la renúncia al que és material i l’entrega al servei. És un rosari que va acompanyar al pontífex durant anys, des de la seva època com a bisbe de Buenos Aires. El rosari que segueix la tradició de presentar objectes de devoció personal en les exèquies papals, tot i que en el cas de Francesc és de color negre, quan generalment són de clor blanc o platejat.

Rosari (Europa Press)
El rosari (Europa Press)
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!