La consellera d'Educació, Anna Simó, ha dit que la reversió de les retallades que demanen els sindicats de docents és una prioritat per a aquest curs vinent 2023-24, alhora que ha reconegut que tot queda de moment en standby, perquè no compta amb els "escenaris pressupostaris per al 2024 per veure què podem fer” i al·lega que no pot "comprometre" els pressupostos vinents sense conèixer-los. A una setmana de començar el curs escolar, en una entrevista amb Catalunya Ràdio, Simó ha anunciat que té previst reunir-se amb la taula sectorial el pròxim 5 de setembre, un dia abans de l'inici del curs escolar, per explicar-los els detalls del nou curs "en persona". Quant a la vaga convocada pel sindicat majoritari USTEC, juntament amb CGT i la Intersindical, per al dia d'inici de curs el pròxim 6 de setembre, Anna Simó s'ha limitat a dir que en tenen coneixement i que està convocada des del mes de juny.
Entre d'altres dels objectius de la conselleria per al curs vinent, Simó ha citat millorar la qualitat del sistema educatiu i seguir la reducció progressiva de ràtios amb l'objectiu que l'any 2030 "totes les primàries estiguin en 20 alumnes o menys", ja que "és una cosa que també repercuteix en el benestar docent". La consellera ha recordat que aquest curs el 86% de les aules d'Infantil 3 i el 70% de les d'Infantil 4 tindran 20 alumnes o menys. Altres dels objectius indicats són la lluita contra la segregació en continuar dotant tots els alumnes vulnerables d'una motxilla econòmica, reduir l'abandonament escolar, millorar les competències bàsiques com la competència lectora i el benestar docent, que —ha afirmat— també està condicionat per la reducció d'alumnes per aula”. De fet, el curs 2023-24 començarà amb 1.200 docents més que l'anterior, en què se'n van afegir 3.500 per reduir una hora lectiva al professorat, quan per efectes de la demografia minvant hi haurà uns 8.000 alumnes menys en el sistema, ha afegit la consellera.
No contempla la inconstitucionalitat de la immersió lingüística
Sobre el pronunciament del Tribunal Constitucional sobre la llei lingüística aprovada pel Parlament, la 8/2022, Anna Simó ha reconegut que "declarar-la inconstitucional és un escenari que no em cap al cap" i que consideraria "molt fort". Alhora, considera "clau" que els tribunals "respectin la divisió de poders", tot just assenyalant que "la política i les lleis les fan les Corts". "No vull pressuposar que el TC esmenarà la plana a allò que va aprovar el Parlament" ha dit Anna Simó per a qui l'objectiu és "millorar els usos lingüístics" a l'escola, on el català és "la llengua minoritzada" i que els alumnes acabin l'etapa obligatòria "sent competents en les llengües oficials i amb una tercera llengua estrangera".
Competències bàsiques i selectivitat
Sobre els resultats de les proves de competències bàsiques que està previst fer-los públics al setembre, Anna Simó ha reconegut que "des de fa anys no són tan bons com voldríem" i que "no hi haurà encara un canvi de tendència" a curt termini. Davant de l'escenari que els alumnes hagin d'afrontar un nou model de selectivitat més competent aquest curs, la consellera ha anunciat que es va posar en contacte amb la ministra d'Educació, Pilar Alegria, i que li va dir que aquesta setmana convocarà les CCAA per tractar sobre el tema. Sobre la renúncia al càrrec ahir de Núria Mora com a secretària de polítiques educatives, Simó ha dit que "hem pactat la sortida d'ella perquè ha dit que vol deixar-ho" però que "seguirà treballant a prop" i que espera poder portar al Govern la setmana vinent a la persona que la substituirà en el càrrec.