Nova prova per confirmar que funcionen els mecanismes d'alerta de la Generalitat. Protecció Civil realitzarà un simulacre de risc químic aquest dimecres 20 de setembre al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Les sirenes s'activaran i les alertes als telèfons mòbils arribaran a les onze del matí. El segon cas és similar al que va donar-se a l'àrea de Barcelona el passat dia 14 i, aprofitant el testeig, es recuperen les proves de sirenes que no es feien des de l'any 2019 i s'amplien a dotze més que s'han instal·lat des de llavors. És a dir, en total hi haurà 52 sonant per la demarcació tarragonina.
El simulacre, segons les estimacions de Protecció Civil, afectarà unes 200.000 persones. Recorden que es tracta d'una alerta i que la ciutadania en general no s'haurà de confinar, amb excepció d'algunes escoles que han decidit provar els protocols de manera voluntària. Més enllà de les sirenes, des de la Generalitat insisteixen en la importància de configurar el telèfon mòbil per rebre els avisos d'emergència. Com ja va succeir al Vallès Oriental, el Maresme, el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat el passat dijous 14 de setembre, i alguns usuaris no van validar el missatge atès que mantenien aquesta funció del dispositiu desactivada.
#ProteccioCivil de la Generalitat recupera les proves de sirenes d'avís de risc químic 📣, ara acompanyades d'alertes de protecció civil a telèfons mòbils 🔔📲
— Protecció civil (@emergenciescat) September 18, 2023
📅 20 de setembre
📌 Tarragona i Terres de l'Ebre
🕚 11 hores
📰 Més informació a https://t.co/9EwWGTQ3e2 pic.twitter.com/xZyxQ5b84o
Després de la prova, Protecció Civil activarà una enquesta en línia perquè la ciutadania respongui un qüestionari breu i es pugui mesurar el percentatge de població que ha rebut l'alerta. Cal recordar que en cas d'accident químic real la premissa és tancar-se en l'edifici més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l'exterior. La directora general de l'organisme d'emergències, Marta Cassany, ha remarcat la importància de fer aquest tipus de proves de manera "territorialitzada", atès que abans es feien a escala de tot Catalunya el mateix dia. En qualsevol cas, l'objectiu és que la ciutadania es "familiaritzi" amb el so d'alerta i comprovar fins a on es pot sentir el so de les sirenes.
Les sirenes de risc químic de Tarragona
Les sirenes per alertar a la ciutadania del risc químic es troben en dotze municipis del Camp de Tarragona i dos de les Terres de l'Ebre. Concretament són a Constantí, els Garidells, el Morell, els Pallaresos, la Canonja, la Pobla de Mafumet, Perafort, Reus, Salou, Vilallonga, Tarragona, Vila-seca, Tortosa i Flix. A més d'això, els habitants d'aquestes localitats també rebran el missatge de Protecció Civil, i podria donar-se el cas, si alguna de les alertes sonores fallés durant la prova, que tot i no sentir el so de les sirenes sí que sigui avisat pel telèfon mòbil.
Aquestes proves es realitzen de manera periòdica des de l'explosió d'IQOXE, a Tarragona, el gener de 2020. L'incident va deixar tres morts: dos treballadors de la planta i un veí que va perdre la vida per l'impacte d'una planxa d'acer de 800 quilos que va volar 2.500 metres a una velocitat de 550 quilòmetres per hora. També va haver-hi set ferits arran de l'accident.