Nova aposta per millorar la seguretat dels veïns dels dos polígons químics de Tarragona. Aquest matí el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat des de l’edifici del 112 de Reus que s’instal·laran 519 nous sensors de substàncies químiques -142 al polígon nord i 377 al polígon sud- amb l’objectiu de crear una barrera de detecció de núvols tòxics en cas d’accident en alguna de les empreses d’aquests dos pols econòmics del sud del Principat. Es començaran a instal·lar durant l’any 2023, en el marc del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (PLASEQTA), i s’afegiran als 56 que ja es van instal·lar en una prova pilot -33 de sulfur d’hidrogen i 23 de clor. Si tot va com ha d’anar, quan s’instal·lin els que avui s’han anunciat des de Reus, hi haurà 575 sensors de detecció de fuites creant diverses barreres als polígons nord i sud.

Tal com ha explicat el conseller Elena davant dels alcaldes que formen part dels municipis afectats pel PLASEQTA, la barrera de detecció, que estarà situada entre les indústries químiques i els barris més propers, serà de més de 46 quilòmetres en total si se sumen les diferents malles per detectar els diversos productes (15.600 metres al polígon nord i 30.850 metres al polígon sud) que transcorren en nou municipis: quatre al sud (Tarragona, la Canonja, Reus i Vila-seca) i cinc al nord (la Pobla de Mafumet, el Morell, Perafort, Constantí i els Pallaresos). Les barreres de detecció se situen entre les indústries i les més de 96.000 persones que viuen en la zona més immediata a aquestes; 88.500 a la zona més propera al polígon sud i 8.000 a la zona del polígon nord.

Blinden els polígons químics amb barreres de sensors

L’objectiu d’aquestes malles és poder avisar més ràpidament en cas d’accident i que, per culpa del vent, la fuita sigui empesa en direcció a la població. Els detectors notificarien que la substància ha arribat a la zona delimitada i permetrà, segons fonts del departament d’Interior, donar l’avís de confinament a la població en coordinació amb els serveis d’emergència i els ajuntaments afectats. Els sensors que s’instal·laran detectaran els següents productes: diòxid de sofre (102), òxid d’etilè (93), sulfur d’hidrogen (57), clor (70), amoníac (48), clorur d’hidrogen (51), fosfè (67) i acrilonitril (31)

Imatge de la reunió del conseller Elena amb els alcaldes i autoritats del Camp de Tarragona / ACN

S’instal·laran en diversos punts, seguint la línia marcada, sobretot, en fanals d’enllumenat, torres elèctriques, pals de formigó de torres d’electricitat, pals de fusta de cablejat d’electricitat i en parets d’edificis. A més dels sensors, Protecció Civil també ha instal·lat cinc noves sirenes a Tarragona, Vila-seca, Constantí i Salou i s’ha licitat la compra de tres sirenes més, una a Port Aventura i dues a Reus, a l’Edifici 112 i al barri de Bellisens.

Preparen un gran simulacre d’accident químic

Què cal fer quan hi ha un accident químic? Als barris de ponent de Tarragona i de la Canonja, que són els que estan a tocar de les empreses químiques, poca gent sap què ha de fer, tot i les campanyes de sensibilització sobre el confinament com a millor mesura davant un accident químic. Els agents del territori han demanat organitzar un simulacre que impliqués la participació de la ciutadania i on l’objectiu principal fos practicar de manera real el confinament de la població.

Protecció Civil està organitzant un simulacre de confinament, en aquest cas del polígon sud i en especial dels barris de ponent de Tarragona (sobretot Bonavista, Torreforta i Campclar) i el municipi de la Canonja, a més de Vila-seca i Salou pel propvinent 2 de novembre a les sis de la tarda. Es farà un simulacre amb so real les sirenes de risc químic d’avís a la població amb l’objectiu d’aconseguir que la població practiqui el confinament de forma efectiva, han explicat des d’Interior. S’activaran 18 sirenes de risc químic als municipis de Tarragona (zona de Ponent), Vila-seca i Salou, que s’organitzarà entre els municipis afectats i també Reus. S’ha previst la formació del voluntariat de Protecció Civil i d’agents cívics per reforçar les accions de difusió en la preparació del simulacre i també el mateix dia del simulacre a peu de carrer.

Un dels comandaments del SEM al Camp de Tarragona, a la reunió al 112 de Reus / ACN

No només es vol posar a provar la societat civil. El gran simulacre que s’està organitzant també haurà de servir per provar l’activació de les sirenes per part del CECAT així com la coordinació de les comunicacions amb els municipis afectats per tal de gestionar l’emergència de manera coordinada amb els ens locals. Es farà a les sis de la tarda per poder implicar les activitats extraescolars i els comerços, però no s’allargarà més de 15 minuts per evitar afectacions importants a la vida quotidiana dels veïns del Camp de Tarragona.