Protecció Civil activarà aquest dimecres, 29 de maig, les 50 sirenes de risc químic i l'enviament de missatges d'alerta als telèfons mòbils en 22 municipis del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. El simulacre serà a les 10:00 hores i tindrà un abast d'una àrea de 500.000 persones. Així ho ha detallat la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, aquest dilluns. L'objectiu és comprovar que les sirenes i les alertes funcionen correctament, familiaritzar la població amb els sons d'avís i conscienciar-la sobre la necessitat de confinar-se en cas de trobar-se en una situació d'emergència. En concret, les sirenes que sonaran estan situades a Barcelona —a la Zona Franca i el port de Barcelona— i a l'Hospitalet; a Cornellà de Llobregat; el Prat de Llobregat; Viladecans; Sant Boi de Llobregat; Sant Joan Despí; Sant Feliu de Llobregat; Santa Coloma de Cervelló; Sant Andreu de la Barca; Martorell; Abrera; Olesa de Montserrat; Esparreguera; Castellbisbal; Polinyà; Santa Perpètua de Mogoda; Terrassa; Granollers; Lliçà de Vall; Montornès del Vallès i Parets del Vallès.

En paral·lel, es faran diversos simulacres de confinament a Sant Boi de Llobregat, el municipi català que concentra més població en una zona teòrica de risc químic i els tècnics de Protecció Civil han treballat amb l'Ajuntament perquè en alguns espais públics, com ara escoles i algun mercat, es practiqui el confinament durant la prova.

Com funciona la prova?

La prova tindrà una durada de 15 minuts, i a l'inici s'enviarà l'alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils per informar de l'inici del simulacre, en concret, són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. De 10:00 a 10:15 hores sonaran les sirenes de risc químic —amb un so similar a una ambulància— que avisarà els ciutadans que s'han de confinar. L'objectiu de la prova és que la població identifiqui el so de les sirenes i conegui quin és el so d'inici i quin és el so del final, perquè "interioritzin la idea i se sensibilitzin per a quan hi hagi una emergència de risc químic". La de dimecres està inclosa en el conjunt de les proves que s'han realitzat des de l'any passat, i aquesta és la segona que es realitza enguany. A més, s’activarà per primera vegada la sirena instal·lada l’any 2023 per l’Ajuntament de Lliçà de Vall (Vallès Oriental), i que està ubicada al Polígon Industrial el Pla del mateix municipi.

Segons ha explicat Cassany la intenció és que "quan sonin les sirenes i rebin el missatge, les persones pensin què haurien de fer si es trobessin en una situació així i on es confinarien". Tanmateix, ha advertit que s'enviarà un missatge d'alerta al mòbil a persones de poblacions pròximes i "hi haurà persones que rebran el missatge, però no estaran dins de la zona d'abast de les sirenes". Per la seva banda, el subdirector general de Programes a Protecció Civil, Sergio Delgado, ha assegurat que l'objectiu de fer les proves per territoris és per "incidir en un missatge adaptat al territori". 

A més, Protecció Civil oferirà a la seva pàgina web i per xarxes socials la possibilitat de participar en una enquesta sobre l’experiència. L'objectiu d'aquesta eina és comprovar si la cobertura teòrica es correspon amb la real. 

Adaptació de la prova

El simulacre amb les sirenes de risc està adaptat per a les persones sordes. En aquest cas, rebran un missatge de text específic que els informarà que s'ha engegat el so d'alerta, i posteriorment, rebran el missatge de Protecció Civil. També s'han posat en contacte amb associacions de persones amb trastorns autistes, i els han recordat que hi ha mecanismes per reduir el so: "L'alerta és potent i pot molestar-los. Els hem recordat que hi ha auriculars amb anul·lació del so per a persones amb sensibilitat auditiva".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!