El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat la "falta de celeritat i diligència" amb què ha actuat l'Institut del Teatre de Barcelona davant els casos d'abusos sexuals i de poder denunciat per l'alumnat. Al parer de Ribó, l'abast del problema "és molt més ampli" del que el mateix centre ha reconegut.

"És evident que s'han produït situacions d'abús de poder, assetjament sexual i fins i tot abús sexual durant anys" dins de la institució i els responsables del centre educatiu "no han intervingut amb prou celeritat ni diligència", ha afirmat Ribó aquest dijous. "L'Administració té el deure d'actuar d'ofici, amb la diligència deguda, per detectar qualsevol forma de maltractament o violència i revertir-la, i l'incompliment d'aquest deure constitueix una forma de violència institucional", ha afegit.

Denúncia pública al febrer

El febrer passat els mitjans de comunicació van difondre el testimoni d'alumnes i exalumnes de l'Institut del Teatre que denunciaven situacions d'assetjament sexual, maltractament psicològic i abús de poder per part de docents, ocorregudes durant anys. La informació publicada recollia una vintena de testimonis i, malgrat que només constava una única denúncia formal davant el centre, nombrosos estudiants havien presentat queixes als tutors i caps d'estudis en relació amb aquests fets.

El Síndic Rafael Ribó / ACN

El Síndic de Greuges va decidir actuar d'ofici i ha arribat a la conclusió que "la situació era coneguda, en alguns casos públicament" i, malgrat això, "alguns tutors no van actuar d'acord amb el dret de protecció que tenen els alumnes", Ribó ha conclòs que l'Institut "no va actuar amb la diligència necessària". Així ha insistit que la protecció dels drets de la infància i l'adolescència "no ha d'estar supeditada a l'existència de denúncies formals" i, en el cas de l'Institut del Teatre, "no es va intervenir malgrat un perill real per a les víctimes i la seva revictimització".

El protocol ha de ser efectiu

Ribó ha valorat positivament l'elaboració d'un protocol per abordar aquests casos, però ha lamentat que no es dugués a terme fins a l'any 2018, quan la normativa preveia la seva existència des de 2008. Ha recordat que l'establiment d'un protocol "resulta inefectiu si no va acompanyat d'un procés de sensibilització dels professionals del centre i d'un esforç per informar l'alumnat i generar un clima de confiança que permeti que els alumnes presentin les denúncies".

 

També ha considerat encertada la decisió d'Institut de crear una Comissió de Prevenció i Recerca dels Assetjaments Sexuals, però ha criticat que les seves investigacions s'hagin centrat en els alumnes que encara cursen estudis al centre i els docents que segueixen exercint, i no hagi entrat en els casos anteriors.

Recomanacions

Arran de la seva investigació, el Síndic ha recomanat a l'Institut del Teatre que promogui una investigació exhaustiva, garanteixi la protecció dels drets de l'alumnat i adopti mesures de reparació per a les víctimes, que incloguin als antics alumnes. També ha enviat les recomanacions al Consorci d'Educació de Barcelona i a la Diputació de Barcelona, de qui depèn el centre.

El maig passat l'Institut del Teatre va comunicar públicament l'obertura d'expedients disciplinaris a tres docents, un d'ells per indicis d'assetjament sexual i dos per conductes inadequades a l'aula. Va ser arran de deu instàncies presentades per diversos alumnes i exalumnes, rebudes entre el 22 de febrer i el 14 de maig, que feien referència a cinc professors que actualment estan en plantilla i a vuit més ja jubilats. Només es van investigar possibles casos denunciats per alumnes o exalumnes que portaven com a màxim un any sense estar vinculats amb l'Institut.

 

Imatge principal,  protesta dels alumnes de l'Institut del Teatre contra l'actuació de la direcció pels casos d'assetjament / ACN