Contundent. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó,  ha demanat  avui al Govern que aturi la nova circular de contencions mecàniques a les presons catalanes que havia d’entrar en vigor demà, 1 d’abril. La  circular 1/2022,  aprova un protocol d’aplicació dels mitjans coercitius d’aïllament provisional i de contenció mecànica en els centres penitenciaris de Catalunya, que persegueix la contenció  zero, però anul·la la circular 2/ 2021, aprovada per l’anterior direcció del departament (amb la republicana Ester Capella al capdavant), i que contenia mesures consensuades amb entitats de drets humans, així com adaptar cel·les encoixinades, per a reclusos amb brots violents, després de fer una prova pilot. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts), va anunciar ahir que reprenia  la proposta de fer una cel·la encoixinada, després de trobar una empresa a Lleida, que la pugui adaptar. D’això se n’ha felicitat el síndic, que està amb un peu fora del càrrec en haver-se escollit la seva substituta.

En concret,  Ribó ha  exposat que ha presentat un informe  al Parlament de Catalunya, al Govern i al Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa sobre les contencions mecàniques que es fan a les presons catalanes. Hi assegura que actualment,  “hi ha un excés d’immobilitzacions” a les presons catalanes, que aquestes duren en “excés”, com ara tota la nit, i “es comuniquen  massa tard a l’autoritat judicial”. Hi precisa que la nova circular permet aquesta comunicació fins 24 hores més tard de produir-se la contenció. També  ha exposat que la majoria de contencions són al llit, i la persona és lligada en decúbit ventral quan és millor en decúbit supí. I afegeix que les contencions les hauria de fer personal sanitari i no  funcionaris de règim interior. El síndic també denuncia que "el protocol no té en compte la perspectiva de gènere pel que fa a l’aplicació de la contenció a internes, atès que no considera les característiques individuals de les dones". Precisa que, des del moment que la subjecció es fa cap per amunt, la morfologia de la dona és diferent de la de l’home i és possible que la subjecció amb cintes ho hagi de preveure. En la seva exposició, Ribó ha assegurat que les recomanacions que realitza és “per garantir tant els drets  i la seguretat de les persones sense llibertat, com de les persones que treballen en presons”.

 

Sorpresa

Fonts del Departament de Justícia han expressat la seva "sorpresa" per la demanda del Síndic de suspensió de la nova circular el dia abans de la seva implementació, quan asseguren que "fa temps que la té sobre la taula i contempla aquesta previsió respecte a la data d’entrada en vigor". En tot cas, el Departament ha afirmat que la circular i el protocol preveuen "el seguiment  permanent de la seva implementació per corregir tots els aspectes que puguin ser millorables", amb la creació  "en breu" d'un grup de seguiment .

Polèmica

Entitats de drets humans ja van demanar al Departament de Justícia que no modifiqués la circular 2/2021, perquè recollia els mandats internacionals  sobre garantia de drets humans. Precisament, la Fiscalia General de l’Estat ha fet aquest any, una nova instrucció per controlar més les contencions mecàniques i farmacològiques en residències de persones grans i  centres de salut mental. En la seva instrucció, recull l’afirmació del Consell d’Europa, que les contencions han de ser d’hores,  i treure-les quan  la persona s’ha tranquil·litzat, si no són “maltractaments”. La consellera Ciuró va explicar ahir que la circular s’ha retocat perquè  amb la pandèmia tampoc va haver temps de formar el personal, i que cal ser conscient de les dificultats per tractar o per dur fins a la cel·la adaptada una persona amb un atac o brot psicòtic. Pel Síndic, la modificació feta per Justícia ha estat “d’excessiva premura” i per això demana que no s’apliqui la nova circular.

Regressió

En l’informe  s’exposa que el Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants (MCPT), institució  adscrita al Síndic de Greuges i que visita setmanalment les presons, segons Ribó, “ha detectat que als centres penitenciaris es produeix un excés d’immobilitzacions seguides de subjecció mecànica amb corretges, de durada àmpliament superior al que és imprescindible i no sempre plenament respectuoses amb els més alts estàndards de drets humans”. L’equip de l’MCPT ha avaluat les gravacions de 41 contencions mecàniques que han tingut lloc al llarg dels anys 2019 i 2020. D’aquest estudi es conclou que la contenció mecànica es perllonga excessivament en el temps un cop superada la situació d’urgència que va obligar a utilitzar la mesura; que les contencions s’apliquen majoritàriament al llit i, amb caràcter general, per personal de règim interior, fins i tot les que són sanitàries; que la posició normal, fins i tot en les sanitàries, és de decúbit ventral, no de decúbit supí; que l’existència d’un informe mèdic de patologia de malaltia mental o de discapacitat no és un impediment per aplicar la contenció mecànica al llit per raons regimentals; que en alguns casos hi ha hagut un ús excessiu de la força amb el consegüent risc de produir una lesió o causar dolor; o que la notificació de l’aplicació i el cessament de la contenció al jutjat de vigilància penitenciària es fa de manera conjunta, un cop ha finalitzat la mesura, i, en la majoria de casos, l’endemà o uns dies més tard, però en cap cas de manera immediata.

Respecte de la Circular 1/2022, el Síndic  ha valorat positivament que incorpori algunes de les recomanacions de l’MCPT com ara instal·lar càmeres i aparells d’enregistrament d'àudio a totes les sales d'escorcolls, a les cel·les de contenció i a les cel·les d'aïllament de tots els centres penitenciaris, i també la constitució d'un grup de treball per avaluar l’aplicació correcta del protocol i per analitzar possibles alternatives a la contenció mecànica al llit, però no s'especifica qui en formarà part. El Síndic també es mostra satisfet amb el fet que es reguli que la contenció mecànica de la persona interna al llit ha de ser en posició de decúbit supí, com es practica en l'àmbit sanitari.

Per tot així, el Síndic  demana que se suspengui de la circular en considerar que “és una regressió dels drets humans” i fa diverses recomanacions. Les principals són: la immobilització i la contenció mecànica “haurien de ser l'últim recurs en la resolució de situacions conflictives”; que les mesures de desescalada estiguin protocol·litzades i siguin aplicades per un equip multidisciplinari adequadament format i capacitat en la resolució de conflictes; la contenció mecànica hauria de ser una mesura exclusivament sanitària pels riscos que comporta per a la salut de la persona, i  que l'Administració garanteixi que es publiquen totes les normes o procediments d'actuació interns en matèria de mitjans coercitius.