La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha obert una actuació d'ofici pels 31.404 alumnes que, amb el curs ja començat, encara no tenen plaça assignada de Formació Professional (FP). Així ho ha anunciat aquest dijous l'adjunta per a la Defensa dels Drets de la Infància i l'Adolescència, Aida C. Rodríguez, que ha reivindicat en un missatge oficial de la Sindicatura a la xarxa social 'X' que "els estudis postobligatoris de Batxillerat i FP són un dret de l'alumnat" i que, per tant, "les places han d'estar garantides". En la publicació, la síndica subratlla la necessitat "d'adequar l'oferta i la demanda" i que les places disponibles siguin dels "estudis de l'interès" dels estudiants.

Tot plegat va transcendir el 29 d'agost. Segons les dades facilitades pel Departament d'Educació, es van presentar 46.769 sol·licituds de grau superior i se n'han assignat 31.837, el que significa que hi ha 14.932 estudiants sense plaça ara mateix. En el cas del grau mitjà, el total de sol·licituds presentades és de 53.703, i se n'han assignat 37.231, quedant sense plaça per ara 16.472 estudiants. La situació, que ha provocat un gran descontentament en les famílies, la van denunciar tant els sindicats com la patronal.

CCOO, que va expressar la seva "preocupació i indignació", va reclamar una partida pressupostària extraordinària per ampliar grups i contractar professorat. "Aquest alumnat no podrà assistir al començament del curs i, per tant, es perdrà els primers dies de classe amb les conseqüències que això tindrà pel seu procés d'aprenentatge i per la seva integració al centre", lamentava el sindicat en una nota publicada ad hocLa Intersindical, per la seva part, denuncià el “desgavell” del sistema de matriculacions a l'FP i la “sobrecàrrega” per al professorat que comportarà. “No podem permetre que cada any es repeteixi aquesta situació”, va apuntar la responsable d'FP del sindicat catalanista, Elena Oms.

Pel que fa a la patronal, Foment del Treball ha mostrat la seva “perplexitat” per la manca d’assignació a temps per començar el curs i assenyala que representa un “retrocés” amb unes xifres similars les del curs 2022-23 tot i que en el següent es reduís a unes “xifres més raonables”. En un comunicat, la patronal ha assenyalat que espera que s’apliqui una “ràpida i eficaç solució” per afrontar l’actual situació i que acabi amb la “incertesa i preocupació de les famílies”. D’altra banda, Foment apuntava que en són “conscients” de les dificultats per encaixar l’oferta i la demanda, unes variables “complicades".

La nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, va demanar disculpes a tots els afectats i va assegurar que és una prioritat del Govern reforçar el sistema públic de Formació Professional. Niubó es va comprometre a fer tot el que estigui en les seves mans perquè el curs vinent no es repeteixi aquesta situació. En aquest sentit, el nou equip d'Educació té la intenció de parlar amb tots els agents implicats per valorar un avançament del procés i que els alumnes sàpiguen ja al juliol si el setembre tindran plaça o no i en quins estudis.

La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas / ACN

Convocatòria extraordinària amb 20.000 vacants

Del 2 al 6 de setembre s'ha matriculat l’alumnat assignat a la segona tanda i aquest dijous ha començat una convocatòria extraordinària de Formació Professional amb gairebé 20.000 vacants pels 31.404 alumnes que, amb el curs 2024-2025 ja començat, encara no tenen plaça assignada de la seva llista de preferències. Ara, del 12 al 16 de setembre s'amplien les peticions de sol·licitud de preinscripció i les noves sol·licituds. El 19 de setembre es publica la llista d’admesos del procés de gestió de vacants i el 25, es publica l’assignació. Del 26 al 30 de setembre es matricula l’alumnat assignat en el procés de gestió de les vacants.

D'aquests 31.404 alumnes, s'han validat 16.914 sol·licituds, que ara podran accedir a alguna de les gairebé 20.000 vacants, en concret 19.514. D'aquestes, 9.020 són de Grau Mitjà i 10.494 de Grau Superior. Els cicles amb més vacants de Grau Mitjà són: Gestió administrativa, amb 1.025 vacants; Sistemes microinformàtics i xarxes, amb 995; Atenció a persones en situació de dependència, amb 590; Cures auxiliars d'infermeria, amb 544; Guia en el Medi Natural i de Lleure, amb 492; Activitats comercials, amb 418; Electromecànica de vehicles automòbils, amb 344; Perruqueria i cosmètica capil·lar, amb 319; Instal·lacions elèctriques i automàtiques, amb 307, i Manteniment electromecànic, amb 272.

Pel que fa al Grau Superior, les que tenen més vacants són: Administració i finances, amb 854; Integració social, amb 643; Educació infantil, amb 572; Automatització i robòtica industrial, amb 437; Màrqueting i publicitat, amb 318; Desenvolupament d'aplicacions multiplataforma, amb 267; Desenvolupament d'aplicacions web, amb 267; Comerç internacional, amb 246; Programació de la producció en fabricació mecànica, amb 244, i Mecatrònica industrial, amb 232.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!